Tanith: In Another Time

Tanith is een vrij jonge Amerikaanse heavy metal / hard rock band, ontstaan in 2017, die met ‘In Another Time’ een best aanstekelijk debuut plaatje op de markt brengt, waardoor de band nu al zijn stempel drukt op dat globale heavy metal en hard rock gebeuren. Aan vernieuwen doet Tanith niet, dat is in deze tijden ook niet meer mogelijk, maar de kwaliteit komt wel vanaf begin tot einde boven drijven. ‘Citadel’ is een meeslepende song, boordevol riffs die vooral doen denken aan bands als Uriah Heep – om maar een voorbeeld te geven. Dit gerugsteund door een cleane vocale aankleding. Hiermee worden wellicht geen grenzen verlegd maar krijgt de heavy metal fan in ons toch de ene na de andere adrenalinestoot te verwerken. Prompt zijn we dan ook vertrokken voor een tripje van het meest pure heavy metal, die teruggrijpt naar die jaren zeventig. En daar is, ondanks dat er steeds uit datzelfde vaatje wordt getapt, nooit iets mis mee. ‘Wing Of The Owl’, ‘Cassini’s Deadly Plunge’ tot ‘Under The Stars’: het zijn allemaal songs die ons datzelfde gevoel van welbehagen brengen, waardoor we prompt maar weer eens de luchtgitaar in de hand nemen, en overgaan tot stevig headbangen. Doordat de band eigenlijk niets uniek of vernieuwend brengt, bestaat het gevaar dat ze zullen worden afgeschilderd als een zoveelste heavy metal bandje refererende naar die jaren zeventig. Een soort “dertien in dozijn”-gevoel overvalt ons ondanks alles dus wel degelijk. Maar door een oogstrelend en technisch hoogstaand pareltje op de markt te brengen, zet Tanith dus wel zijn stempel op datzelfde genre. Meermaals zijn we onder de indruk van de combinatie tussen die enorm verschroeiende riffs, met een aanstekelijke vocale inbreng waarbij ook de vocale inbreng van zanger Russ Tippins, een man die de nodige waters heeft doorzwommen. Dit als vocalist bij o.a. Satan. De extra vocale inbreng van bassiste Cindy Maynard blijkt trouwens een enorme meerwaarde te zijn binnen het geheel. Een hemelse combinatie, waardoor de haren op je armen telkens opnieuw recht komen van innerlijk genot. ‘In Another Time’ zal wellicht niet in de annalen terecht komen als grensverleggend of dergelijke meer. Maar het laat wel een band horen die weet waar ze mee bezig zijn, en doordat iedereen dezelfde richting uitkijkt, kan en zal Tanith groeien in zijn kunnen. Zeker weten. Besluit: Tanith staat duidelijk nog maar aan het begin van zijn kunnen, maar beschikt over enkele muzikanten die al wat jaren op hun teller hebben staan. Op basis van dit lekker aan de ribben klevende heavy metal schijfje, stellen we vast dat deze band zeker over potentieel en vuurkracht beschikt om in de toekomst de nodige potten te gaan breken. Geef ze gewoon wat tijd en kans om volwassen te worden, en dat komt allemaal wel goed.

Erik van Damme (70)

Metal Blade Records

Tracklist: 1. Citadel (Galantia Pt. 1) 2. Book Of Changes 3. Wing Of The Owl (Galantia Pt. 3) 4. Cassini’s Deadly Plunge 5. Under The Stars 6. Mountain 7. Eleven Years 8. Dionysus 9. Under The Stars (Reprise)