SkullFest, Wervik.

SkullFest – 08/06/2019 – CityHall Oosthove, Wervik.

SkullFest draait al ettelijke jaartjes mee op de nationale festival kalender. Met hoogtes en laagtes probeert men er het festival in leven te houden. En dat lukt aardig. Men kiest er bewust voor om de toegangsprijs laag te houden en ook de drankbonnetjes blijft men aan heel democratische prijzen verkopen. Voeg daar een mooie affiche aan toe en je verkrijgt een knappe cocktail aan niet te versmaden ingrediënten waar we bij MUSIKA dol op zijn.

De organisatoren gingen het dit keer niet zo ver zoeken wat betreft bands, daar de drie eerste bands allen afkomstig waren uit West-Vlaanderen. Bèta mag de spits afbijten. Deze nog jonge band uit de buurt van Heule zorgt voor een mix van stoner rock en post rock, waar ondergetekende zelf ook wat progressieve elementen meent in te ontdekken: zelfs een topact als Rush schoot op bepaalde momenten door het hoofd. Bèta zorgde onlangs voor een titelloos debuutalbum (dat we later nog wel zullen bespreken en publiceren in de rubriek “CD Review”). Het spreekt dan ook voor zich dat het leeuwendeel van de nummers die de set van de band uitmaken uit dat album afkomstig zijn. Maar stil zitten lijkt hen vreemd, daar het kwartet ook al een compleet nieuw nummer voorstelde. Ondanks de eerder lauwe reacties uit het publiek, zorgde dit viertal voor een heel goede en strakke set. Duidelijk een band om in de gaten te houden, al kan de podium présence nog wat beter.

Liefhebbers van thrash metal werden op hun wenken bediend tijdens deze editie van SkullFest, want zowel At The Front als Guilty As Charged zorgden beiden voor heel knappe sets die er voor zorgen dat het publiek echt uit de handen van beide bands at. Het viertal van At The Front, drukte het gaspedaal van bij de aanvang stevig in, greep het publiek meteen krachtdadig bij het nekvel en schudde de zaal klaar wakker. Met wat grappen en grollen tussendoor zorgde At The Front dat het publiek zich, net als de band zelf, in het zweet werkte. Guilty As Charged mocht daarna aantreden en ook dit kwartet trok meteen alle registers open dankzij een massa aan kracht, energie en gedrevenheid. Je ziet en hoort ook dat Guilty As Charged, net als At The Front ten andere, pakken verder staat dan de festival opener. De band heeft er werkelijk een stevige lap op en het publiek geniet intens.

Met The Amorettes, een trio dames, komt een eerste niet Belgische band op het podium. Hun mix van hard rock, classic rock en metal lijkt het publiek net iets minder te bevallen, al doen de drie dames hun uiterste best om het publiek, onder andere, te laten meebrullen. Maar uiteindelijk gata dat publiek toch overstag, ook al omdat The Amorettes van geen opgeven weten. Strakke drums, pompende bass, stevige riffs en melodieuze gitaarsolo’s om vingers en duimen bij af te likken: het zorgde voor een boeiend geheel. We mogen natuurlijk de mooie, krachtige vocalen niet vergeten te vermelden.

En hoe kan je een festival beter afsluiten met een echte metal party met nummers die elke heavy metal fan door en door kent? Dit is precies waarvoor het Nederlandse Powerslave staat. Deze ‘Tribute To Iron Maiden”-band zorgt voor een daverend feestje. Elk nummer wordt krachtig en energiek de zaal ingestuwd. Je ziet de band genieten, terwijl het publiek voluit gaat en mag meebrullen met nummers als ‘2 Minutes To Midnight’, ‘The Trooper’, ‘Fear Of The Dark’, ‘Hallowed Be Thy Name’, ‘The Number Of The Beast’ of ‘Run To The Hills’. Een daverend applaus viel Powerslave dan ook te beurt en je zag niets dan blije gezichten in het publiek die dan tevreden huiswaarts konden.

Wij, van MUSIKA, waren weer heel tevreden dat we erbij mochten zijn en hebben dan ook met volle teugen genoten van deze editie van SkullFest. Elke band zorgde immers voor een heel knappe set waar een massa kracht en energie van af straalde, zonder het melodieuze aspect uit het oog te verliezen. Wij hebben alvast genoten een kijken nu reeds uit naar volgend jaar.

Met dank aan Frederick Ollevier.

Tekst en foto’s: Luc Ghyselen.