Stray Cats: 40

Stray Cats is een rockabilly trio dat is ontstaan in 1979. De band werd opgericht door gitarist / zanger Brian Setter. Verder bestaat Stray Cats uit de schoolvrienden Lee Rocker (echte naam Leon Drucker) en Slim Jim Phantom (echte naam James McDonnell). In eigen land had Stray Cats het aanvankelijke moeilijk om aan de bak te komen. In Europa echter bleek de band het ene succes na het andere aan elkaar te rijgen. Hun titelloos debuut – uitgebracht in 1981 – is dan ook een klassieker geworden, binnen het rockabilly gebeuren. Sterk beïnvloed door de jaren vijftig, zorgden optredens van Stray Cats bovendien gegarandeerd voor wervelende dansfeestjes. De band is doorheen al die jaren trouwens zijn stempel blijven drukken op het genre. Met ’40’ brengt Stray Cats een gloednieuwe plaat op de markt waarmee ze die stelling nog maar eens in de verf zetten. Medio 2008 had Stray Cats nochtans zijn definitief einde aangekondigd, dit ging gepaard met een laatste tournee. In 2018 kondigde de band echter aan dat ze hun veertig jarig bestaan zouden vieren met een nieuw album en tournee. ’40’ bestaat uit twaalf originele nummers en is trouwens het eerste studioalbum na ‘Oirginal Cool’ uit 1993, ondertussen ook al zesentwintig jaar geleden. Als die vertrouwde, aanstekelijke typische Stray Cats sound door de boxen loeit bij ‘Cat Fight (Over A Dog Like Me)’ krijgen we al een eerste aanstekelijke adrenalinestoot te verwerken, en … kunnen we een glimlach op onze lippen niet onderdrukken. Het zal niet de laatste zijn, integendeel. Deze band trapt namelijk niet in de val van het afleveren van een routineklus, want eigenlijk hebben ze niets meer te bewijzen. Nee, hier wordt gesoleerd als jonge wolven in het vak die nog alles moeten bewijzen, maar met een ervaring die je terug doet keren naar die jaren ’50, iets wat een band als Stray Cats zo uniek maakte binnen dat rockabilly gebeuren. Op diezelfde elan wordt eigenlijk doorheen de volledige plaat doorgegaan. Dat de heren na al die jaren nog steeds dezelfde richting uitkijken, en daardoor perfectie afleveren van eenzaam hoog niveau, dat merken we bij daarop volgende pareltjes als ‘Rock It Off’, ‘Cry Danger’ en enkele andere typische rockabilly zoethouders die de dans spieren aanspreken. Brian Setzer is ook anno 2019 nog altijd een uitstekende gitarist die trouwens nog steeds heel goed bij stem blijkt te zijn. Op momenten deed, en doet dat dus nog steeds, me zelfs wat denken aan Elvis. Gerugsteund door zijn beide kompanen, die zich voortbewegen als tovenaars met rock klanken, blijft de band je over de gehele lijn murw slaan en de bezorgt je de ene na de andere adrenalinestoot van jewelste. Melodieuze songs, groovy en catchy nummers wisselen elkaar af waardoor je geen moment stil kan zitten op je stoel. Dat was de reden waarom we vielen voor Stray Cats anno 1979 als prille tiener. Dat is anno 2019, met deze schitterende plaat ’40’, nog steeds het geval. Besluit: Ondanks dat de potentiële opvolgers al een tijdje op de deur staan te bonken, blijken Stray Cats anno 2019 nog steeds stevig in de troon te zitten. Dit hoogstaande rockabilly pareltje is dan ook een schijf die de fans van de band met een gerust hart in huis mogen halen. Maar het blijkt ook een zoveelste mijlpaal te zijn wat zowel Stray Cats als het genre zelf betreft. Dit vooral doordat dat de band ondanks de jaren dienst nog steeds over die jonge vuurkracht beschikt om potten te breken binnen datzelfde rockabilly genre. Dat laatste zet de band op ’40’ over de gehele lijn meermaals in de verf.

Erik van Damme (85)

Surfdog Records

Tracklist: 1. Cat Fight (Over A Dog Like Me) 2. Rock It Off 3. I’ve Got Love If You Want It 4. Cry Danger 5. I Attract Trouble 6. Three Time’s A Charm 7. That’s Messed Up 8. When Nothing’s Going Right 9.Desperado 10. Mean Pickin’ Mama 11. I’ll Be Looking Out For You 12. Devil Train