Alase: Vastaus

Alase is een nieuwe Finse band die een mix brengt van atmosferische metal met wat post en prog rock, doom en melodic metal. Deze mix is verbluffend mooi en op ‘Vastaus’ staat muziek voor elk wat wils. Zoals steeds bij Scandinavische bands is de productie en sound top. De zang is super goed en hoofdzakelijk in het Fins, behalve op ‘Binary Stars’. Meestal cleane zang met hier en daar een vleugje grunt. Het eerste volwaardig nummer, Nakyva’, is al direct een topper: heel melodieus en toch hard genoeg om niet melig te zijn met stevig gitaarwerk en prima zang. ‘Binary Stars’ is heel atmosferisch en de zang kruipt onder je huid. ‘Osa Minua’ is een pareltje binnen het post rock genre: zo ingetogen, zo mooi, zo rustig in zijn eenvoud. Prachtig gebracht, het doet wat denken aan Kontinuum. Op ‘Vaienneet’ gooit Alase de beuk erin. Met een begin als melodic death metal om dan over te gaan naar atmospheric metal: mooi, heel mooi, vooral de afwisseling is top. ‘Riisuttu’ is een heel mooie ballad met mooi drumwerk en ook hier is de zang weer top. Het instrumentale ‘Haukku’ begint dan weer erg rustig maar wel erg mooi met schitterend melodieus gitaarspel om dan wat te versnellen in het midden van het nummer. Conclusie: fans van atmospheric metal of melodic metal zullen dit best kunnen pruimen: Alase is immers top in dit genre. Enig minpuntje: dit album is wel wat kort qua duurtijd .We willen immers meer van dat.

Bart Verlinde (85)

Inverse Records

Tracklist: 1. Vastaus 2. Näkyvä 3. Binary Stars 4. Osa minua 5. Vaienneet 6. Vapaaksi merkitty 7. Riisuttu 8. Haukka