Nocturnes Mist: Marquis Of Hell

Het Australische black metal combo Nocturnes Mist is met deze ‘Marquis Of Hell’ aan zijn vierde full-album toe. Het zestal opent heel mysterieus met het beangstigende ‘Abyssus’ waar duisternis en dreiging je opzadelen met een beklemmend gevoel. Daarna gaan de poorten van de hel pas echt open met het knallende ‘Eyes In Fear’ dat aan een furieus tempo wordt gebracht. Het nummer grijpt je meteen bij je nekvel en schudt je krachtig en stevig door elkaar, zonder kracht, dreiging en duisternis uit het oog te verliezen. Opvallend is ook de echt wel volle sound van dit gezelschap die elk ervoor zorgt dat elke kans op een lichtpuntje in de kiem wordt gesmoord. Dat valt nog meer op tijdens ‘Cursed’ een nummer dat een beduidend trager tempo mee krijgt maar dan wel als een pletwals over je heen rolt zonder aan kracht, dreiging of duisternis in te boeten. Met ‘War Machine’ gaan de snelheidsmeters terug in het rood. Dit is een alles verpulverende brutaal klinkende track geworden, precies … een machine. Brutaliteit in een donkere, dreigende duisternis: dat is precies waarvoor ‘Wolves Of Satan’ staat. Het eerder trage en logge tempo, dat het eerste deel van het nummer bepaald, zit dat precies extra in de verf. Daarna gaat het tempo met een ruk de hoogte in zonder dat er ook maar iets verloren gaat van de eerder opgesomde ingrediënten. Opvallend is een melodieus klinkende gitaarbreak in dit nummer. ‘Marquis Of Hell’ gaat er weer aan een stevige tempo tegenaan, terwijl de vocalen zowat uitgebraakt worden. Ook nu passeert er weer heel melodieus gitaarwerk, terwijl ook een immense krachtige dreiging van het titelnummer uitgaat. Het zijn die in vitriool gedrenkte vocalen die het eerst opvallen tijdens de logge en langzame beuker ‘Summoning’ die dan halfweg, door een gitaarsolo, ontaardt in een furieus en krachtig om zich heen schoppend op speed gebracht stuk geweld. Er wordt afgesloten met het al even furieus gebrachte ‘Treacherous Ways’ dat ook alle overige ingrediënten bevat die de sound van deze Nocturnes Mist uit tekent: brutaliteit, duisternis, dreiging en vol haat gespuwde vocalen in vreschillende tempo’s en ritmes. Of ‘Marquis Of Hell’ een stap voorwaarts betekent voor Nocturnes Mist kunnen we je niet melden, daar dit onze kennismaking is met dit Australische zestal. Maar het zorgt er wel voor dat we benieuwd zijn naar de vorige werken van dit gezelschap.

Luc Ghyselen (80)

Séance Records

Tracklist: 1. Abyssus 2. Eyes In Fear 3. Cursed 4. War Machine 5. Wolves Of Satan 6. Marquis Of Hell 7. Summoning 8. Treacherous Ways