Malum: Legion

Het Finse black metal gezelschap Malum werd in 2013 en komt er nu aan met een derde full-album. De heren houden duidelijk niet van rustig opbouwen: ze knallen meteen met de deur in huis en doen dit aan een heel furieus en gedreven tempo. Snoeihard gaat het vooruit met roffelende drumornamenten, stuwende basslijnen, heftige en krachtige riffs en agressieve vocalen die door merg en been lijken te snijden. Tijdens de eerste twee nummers – ‘The Sun Devouring Dragon’ en ‘Manifest Malum’ is het tempo verschroeiend hoog, slechts naar het einde toe van het tweede nummer wordt wat gas terug genomen. Het vijftal beukt er dus genadeloos op los en is niet van plan om ooggetuigen of levenden achter te laten in hun helse trip waar Satan en zijn kompanen het hoge woord voeren. Voor ‘Days Of Slaughter And Destruction’ zakt het tempo gevoelig, maar aan kracht ontbreekt dit medium-tempo nummer heel zeker niet. ‘Blessed By The Devil’s Blood’ laat dan verschillende tempo’s en ritmes horen, zonder aan agressie of kracht in te boeten. Iets wat ook van toepassing is op het met dreigende vocalen voorziene ‘Luciferian Legion’ dat mysterieus uitsterft. Het afsluitende ‘Ajattoman viisauden loisteessa’ koppelt die dreiging dan weer aan een hels tempo terwijl wij er op tekstueel vlak niets van hebben begrepen, maar dat schaadt het nummer niet. Malum zorgt met dit derde album voor een sterk en krachtig genre gebonden album zonder echte uitschieters maar ook zonder dieptepunten of miskleunen die voor een kleine veertig intense black metal minuten zorgen.

Luc Ghyselen (80)

Purity Through Fire PTF 168

Tracklist: 1. The Sun Devouring Dragon 2. Manifest Malum 3. Sexual Demon 4. Days Of Slaughter And Destruction 5. Blessed By The Devil’s Blood 6. Luciferian Legion 7. Ajattoman viisauden loisteessa