Symphony X, Biebob.

Symphony X, support: Savage Messiah – 01/06/2019 – Biebob, Vosselaar.

Savage Messiah is “special guest” voor Symphony X op hun Europese tour en dat zet toch heel wat druk op de schouders van dit Brits zootje ongeregeld, daarom hoop ik dat ze een volle Biebob kunnen overtuigen met een denderende show, want de muziek dat deze band speelt licht mijlenver af van het prog metal geweld van Symphony X

Sedert een paar weken hebben ze ook een nieuw album uit ‘Demons’ en ze zijn hongerig om dit aan ons voor te stellen. Maar er is een “change in the plan!”: zanger / gitarist Dave Silver is ziekjes en niet bij machte om de vocalen voor zijn rekening te nemen. Maar geen paniek, nieuwkomer David Hruska , pas in de band sedert april, neemt deze avond de honneurs waar en doet dit wel met een zekere panache. Tevens is het een plezier om te kijken en te luisteren naar deze begenadigde gitarist die van deze gelegenheid gebruik maakt om wat meer in de schijnwerpers te gaan staan. De onfortuinlijke Dave laat alleen zijn “flying V” spreken deze keer. Een ander opmerkelijk feit is dat het nieuwe werk gestoffeerd is met nogal wat keyboard partijen en zodoende de band genoodzaakt zag om op zoek te gaan naar een keyboard player en die vonden ze in de persoon Carlos Alcalde, een “good looking guy” die voor de nodige pit zorgt en dat tikkeltje extra glans meegeeft aan de songs. Met drummer Charly Carretón hebben ze nog een recente aanwinst in de rangen, een pure klasbak die de live sound een serieuze energie boost geeft en samen met bassist Mira Siáma zorgt dit voor de stomende rhythm section. Maar toch kan ik me niet van de indruk ontdoen dat dit een band is die wat zoekende is naar haar ware identiteit. Ze zijn verre van slecht maar ze verontrusten me wat. Soms klinkt het wat chaotisch. Het samenkooksel van speed, trash, heavy metal & melodic rock met hier en daar nog een vleugje prog rock erin verweven, in combinatie met de moderne hair metal vocals … het klinkt wel leuk maar soms is het wat van het goeie teveel, al serveren ze het wel met een “kick ass” attitude van jewelste! Een groots optreden was het zeker niet maar het komt wel goed met deze gasten. Geef ze wat tijd, laat ze deze line-up bijeen houden, want hier zit wel degelijk potentieel in, en we spreken nog eens af binnen afzienbare tijd.

Symphony X is een paar ander mouwen. Om 21u15 doven de lichten en een oorverdovend gejuich stijgt op uit het publiek wanneer de prog masters het podium opkomen. Een imposante Russell Allen met zonnebril zoekt meteen de interactie op met het publiek. Deze op en top frontman en uitmuntende zanger laat het publiek uit zijn hand eten, maar hij is niet de enige die deze avond in de spotlights staat. Gitarist Michael Romeo en bassist Michael LePond die samen instaan voor het zo typerende Symphony X geluid krijgen alle ruimte toebedeeld die ze nodig hebben om naast “the boss” te schitteren met hun fenomenale speelstijl. Helaas is dit iets minder het geval voor Michael Pinella, de arme kerel staat helemaal achterin geposteerd, en wat hij allemaal uit zijn keyboards tovert horen we wel, maar door een wat ongelukkige belichting zien we hem nauwelijks. Een beetje jammer. De sfeer zit er echter vanaf het begin goed in het is geestig om horen dat alle songs volop meegezongen worden door de fans. Slechts tien nummers passeren de revue maar het is een goeie mix van oud en recenter werk. Toch weten de lang uitgespannen songs de aandacht vast te houden van het publiek. Na ieder nummer blijft het applaus nazinderen, de appreciatie van uit het publiek is terecht overweldigend te noemen, wat zich duidelijk uit in het ritmische handgeklap en gejoel dat minutenlang aanhoud na de reguliere set. De apotheose volgt met “The Odyssey” … “a piece of music” om “U” tegen te zeggen! Klasse nummers gekoppeld aan een top performance en dat resulteerde in een NIET te missen show en het bewijst eens te meer dat Symphony X in het progmetal wereldje nog altijd met de besten mee kan.

* Setlist : Iconoclast – Evolution – Serpent’s Kiss – Nevermore – Without You – Domination – Run With The Devil – Sea Of Lies – Set The World On Fire (The Lie Of Lies) – The Odyssey

Met dank aan Fabienne Zwicker (Nuclear Blast).

Tekst: Livine Dereuck.

Foto’s: Marc Callens.