Dreamslave: Rest In Phantasy

Dreamslave is een Franse orkestrale metal band en deze ‘Rest In Phantasy’ is het eerste full-album van dit gezelschap nadat men eerder reeds een ep, ‘Dreamslave’ (2012), op de markt bracht. ‘Rest In Phantasy’ opent bombastisch met ‘Join ThePhantasy (Ouverture)’ met mooi koorzang dat zo goed als naadloos over gaat in het knap opgebouwde ‘The Dark Crusade’, een symphonic power metal nummer met nog steeds voldoende bombast en hoge vrouwelijke vocalen die worden afgewisseld met diepe mannelijke grunts: een schoolvoorbeeld van symphonic power metal waarin het thema “beauty and the beast” wordt uitgespeeld. We denken gebeiteld te zitten voor een mooie rit. Maar dan volgt ‘Masquerade’. Op zich geen slecht nummer, maar de de vrouwelijke vocalen zorgen ervoor dat we verschrikt opkijken: dit is in niets te vergelijken met wat we eerder hebben gehoord. We blijven echt wel achter met een enorme kater. Of is dit de bedoeling, want ‘End Of Innocence’ klinkt opnieuw veel beter, ook al omdat vocaliste Elegy Emma opnieuw hoger zingt. Voor de rest is dit opnieuw een typisch symphonic power metal nummer, met, zoals in het (sub)genre van toepassing is een mooie melodieuze gitaarsolo en knappe werk op de toetsen. Wat extra koorzang komen de vocalen versterken en het orkestrale zorgt opnieuw voor wat bombast. ‘Voices Of the Death (Interlude)’ is een tussendoortje met de nodige bombast. ‘Torments’ knoopt terug aan met het aspect “beauty and the beast”, maar opnieuw vallen de clean gezongen vrouwelijke vocalen wat door de mand: Als Elegy niet hoog zingt, ontgoochelt haar stem ons enorm, al is dat misschien te wijten aan haar uitspraak van de Engelse taal. Tja, en daarna focussen we te veel naar de stemmen zodat we bijna de mooie accenten – o.a. de Midden-Oosterse klanken tijdens ‘Wishes Of Revenge’ of de aanstekelijke folky aanvoelende klanken tijdens ‘Pirate’s Anthem’ – zouden negeren. En we moeten bij onze conclusie blijven. We hebben geen enkel probleem met de prachtige hoge vrouwelijke stemmen, de mooie koorzang, de diepe mannelijke grunts en zelfs de cleane mannelijke vocalen, maar de clean gezongen vrouwelijke stukken bezorgen ons de kriebels en zorgen er dan ook voor dat ons waarderingscijfer naar beneden gaat. Op muzikaal vlak hebben we hier echt niets op aan te merken. Alle ingrediënten die je verwacht bij symphonic power metal worden mooi aangewend en zorgen voor een mooie muzikale omlijsting. Enkel heel jammer van …, ja je weet het nu al.

Luc Ghyselen (78)

Massacre Records MASCD 1028

Tracklist: 1. Join The Phantasy (Ouverture) 2. The Dark Crusade 3. Masquerade 4. End Of Innocence 5. Voices Of The Depths (Interlude) 6. Torments 7. Doomsday 8. Wishes Of Revenge 9. Angel Requiem 10. Pirate’s Anthem 11. The Vinland Saga 12. Eternitears