Avatar: The King Live In Paris

Het Zweedse Avatar werd in 2001 opgestart als Lost Soul, al werd de naam al vlug gewijzigd tot Avatar. Muzikaal zorgde de band voor een heel pak veranderingen. Deze van oorsprong zo goed als pure melodic death metal band kan je tegenwoordig nog moeilijk in een bepaald (sub)vakje onderbrengen. En intussen is de populariteit van het ensemble er ook enorm op vooruit gegaan. Vooral sedert het knappe ‘Hail The Apocalypse’ (2014) gaat het hen immers enorm voor de wind. En dat zowel op gebied van live concerten als album verkoop. Het nieuwste album, deze ‘The King Live In Paris’, is een live registratie geworden opgenomen in de Franse hoofdstad. Je hoort een band aan het werk die gedreven, energiek en aanstekelijk klinkt, maar eigenlijk moet je er ook beelden bij hebben om de gekke fratsen van vooral vocalist / boegbeeld Johannes Eckerström echt te kunnen volgen. Voeg daaraan toe dat Avatar ook graag gebruik maakt van pyro’s en je begrijpt dat ze steeds garant staan voor visueel spektakel. Dat neemt natuurlijk niet weg dat Avatar ook op een aantal knappe nummers kan steunen die hier krachtig en energiek worden gebracht. Toch heb ik hier de indruk dat Johannes niet alle accenten uit zijn strot kan persen die er tijdens de studio-versies van de nummers wel uit komen. En zonder het visuele aspect verliest deze Avatar toch een deel van zijn aantrekkingskracht. Geef me dan toch maar een nieuw studio-album van het vijftal, al zullen de fans wel in de wolken zijn met deze live registratie.

Luc Ghyselen (70)

Century Media

Tracklist: 1. Intro 2. Statue Of The King 3. Let It Burn 4. Paint Me Red 5. Bloody Angel 6. For The Swarm 7. Tower 8. The Eagle Has Landed 9. Smells Like A Freakshow 10. Avatar Country 11. Hail The Apocalypse