Hebosagil: Fortuna / Kevät

Hebosagil is een Finse band, ontstaan in 2003, die verschillende elementen uit uiteenlopende muziekstijlen met elkaar verbindt. De band heeft ondertussen al zijn sporen verdiend binnen underground middens, en brengt nu een soort complicatie album uit. ‘Fortuna / Kevät’ Omdat deze schijf zoveel kanten uitgaat, kun je de band onmogelijk een label op kleven, en dat is nu net het soort bands waarvoor ik graag uit mijn luie zetel komt. Duisternis is natuurlijk het sleutelwoord rond de song ‘Oi Fortuna’ maar doordat de band daar zoveel experimentele soundscapes aan toevoegt, wordt je voortdurend op het verkeerde been gezet, waardoor je die duisternis letterlijk moet gaan zoeken binnen de chaotische brij die Hebosagil je voorschotelt. Net door het aanbieden van weer zo een melodieuze chaos, die alle kanten uitgaat, wordt je bij de daarop volgend song ‘Auta’ – waar we zelfs, geloof of het niet, een cleane gitaar riff in herkennen – letterlijk tot waanzin gedreven. Een rode draad die we eigenlijk doorheen de complete schijf tegen komen. Dus ook op de daarop volgende best lange songs als ‘Metsätie’ en ‘Jojki’. Om een voorbeeld te geven. Het soort duisternis dus dat je tegenkomt bij het bekijken van een griezelige en zeer spannende thriller waarbij je tot het einde van de film vol spanning zit te kijken tot aan de ontknoping, trillende op het puntje van je stoel, met het angstzweet op de lippen. Dat komt ook terug op deze schijf. Hebosagil is dus vooral gewoon een band die je alle kanten van de kamer laat zien, en daar mee wegkomt. Hebosagil biedt ons geen gemakkelijk brokje vlees aan, maar zo een stuk waar je lang moet aan bijten. Echter smaakt het naderhand naar meer. Net doordat Hebosagil als geen ander weet diezelfde voornoemde chaos letterlijk te doen nestelen in je geest waardoor je, eens onder hypnose gebracht, tot waanzin wordt gedreven. Dat de band gedurende de volledige schijf uit zijn comfortzone treedt, en durft avontuurlijk uit te pakken vinden we bovendien een enorm pluspunt. Besluit: ‘Fortuna / Kevät’ is dus duidelijk geen plaat voor muziekliefhebbers die het graag zichzelf gemakkelijk willen maken. De avontuurlijke ingesteldheid, waarbij de grenzen van het onmogelijke worden afgetast, vinden we voortdurend terug op deze schijf. Hebosagil verlegt zelfs een grens waar eigenlijk geen meer is binnen het eerder donkere muziek gebeuren. Slaan en zalven, dreigen en verpulverend hard uithalen tot binnen een intieme sfeer en je donkere hart beroeren: het is er allemaal bij op deze klasse plaat. Zoals de regenboog uit verschillende kleuren bestaat, waar regen en zon elkaar ontmoeten, of als aan diezelfde regenboog een eerder subtiel donker randje moest zitten, daar vind je dus Hebosagil terug. En daar is het voor een avontuurlijk ingestelde muziekliefhebber altijd fijn vertoeven.

Erik van Damme (85)

Ektro Records / Full Contact

Tracklist: 1. Oi Fortuna 2. Auta 3. Metsätie 4. Joki