Axel Rudi Pell: XXX Anniversary Live

Op het moment dat de muur in Berlijn viel, sloeg ook inmiddels 58 jarige gitarist Axel Rudi Pell een nieuwe weg in. In het begin kende de line-up nog enkele wijzigingen, maar op drummer Bobby Rondinelli na is deze al meer dan 20 jaar stabiel. En het is er eentje om “u” tegen te zeggen: gitarist en mastermind Axel Rudi Pell, zanger Johnny Gioeli (ook actief in Hardline en verschillende andere projecten), multi getalenteerde keyboardspeler Ferdy Doernberg, bassist Volker Krawczak en sinds 2013 drummer Bobby Rondinelli. En dat loont, de sound is gebleven en verfijnd door de jaren. Het was dan ook nagenoeg elke twee jaar een feest als de band een nieuwe release kwam voorstellen. Zo ook pas vorig jaar nog met het machtige ‘Knights Call’, dat uitblonk van pure klasse. Met een carrière van 30 jaar achter de rug mag je er van uit gaan dat het samenstellen van de setlist voor een live album een zware dobber wordt. Net geen twintig studio albums, enkele live albums en een vijftal ballad compilaties leveren een pak memorabele hits op gaande van hardrock tot heavy metal. Toch wisten de Duitsers een stevige lijst te selecteren die een overzicht bieden aan dertig jaar rock. Na een intro wordt het publiek direct voor de leeuwen gegooid met ‘The Wild And The Young’ en ‘Wildest Dreams’, twee knallers van het laatste album ‘Knights Call’ die meteen aanslaan. Het publiek reageert direct en dat is Mr Gioeli niet ontgaan. Hij bedankt spontaan zijn publiek met “You’re fucking amazing”. Een stukje rustiger met ‘Fool Fool’, die de tijd ineens terugdraait naar het album ‘Black Moon Pyramid’ uit 1996, gevolgd door de ballad ‘Oceans Of Time’ uit 1998. Een gitaarsolo leidt ‘Only The Strong Will Survive’ in en het tempo stijgt terug. De bass/drum tandem gaat terug op volle toeren in ‘Mystica’, die voor de gelegenheid Bobby Rondinelli’s drumtechniek enkele minuten in de spotlights zet. Johnny’s stem is ruwer en heser dan we op de schijfjes gewoon zijn en dat maakt de live-beleving een pak intenser. De nieuwe nummers zorgen ervoor dat we een band horen die niet enkel teert op oud materiaal. ‘Long Live Rock’ is zo’n nummer van het laatste album. Ferdy Doernberg grijpt tussendoor nog zijn kans om zijn muzikale solerende vingers over de toetsen te laten glijden. In ‘Game Of Sins’ laat Gioeli zijn publiek meezingen en leidt hen naar de ‘Tower Of Babylon’. Verder krijgen we nog enkele klassiekers, te beginnen met ‘The Line’ uit 2000, waar Johnny zijn hese registers volledig openzet. De zweverige keys zorgen voor een sfeer waar iedereen stil van wordt. ‘Warrior’ uit 1994 zet de tent terug in vuur en vlam en in ‘Edge Of The World’ uit 2002 wordt de band netjes voorgesteld. Daarna nog eventjes tijd voor de hammond- en de onmenselijk goede gitaarsolo in de instrumentale nieuwkomer ‘Truth And Lies’, die eventjes het lijstje aan oudere nummers weet te onderbreken. Met ‘Carousel’, ‘The Masquerade Ball / Casbah’ en ‘Rock The Nation’, de klassieker uit 2010, sluiten ze het feestje af. Dit pareltje dat de drie decennia aan Axel’s band talent bundelen is te verkrijgen op dubbel cd en drie vinyls. Dat de band nog niet van plan is om te stoppen, blijkt uit hun plannen om in 2020 terug een studio album uit te brengen.

Rocking Klingon (90)

Steamhammer / SPV

Tracklist: cd 1: 1. The Medieval Overture (Intro) 2. The Wild And The Young 3. Wildest Dreams 4. Fool Fool 5. Oceans Of Time 6. Only The Strong Will Survive 7. Mystica 8. Long Live Rock / cd 2: 1. Game Of Sins / Tower Of Babylon 2. The Line 3. Warrior 4. Edge Of The World 5. Truth And Lies 6. Carousel 7. The Masquerade Ball / Casbah 8. Rock The Nation