Cash Box Kings: Hail To The Kings!

Met ‘Hail To The Kings’ is Cash Box Kings toe aan zijn negende full-album sinds de start van het gezelschap in 2001. Je mag de band in het subvakje Chicago-blues onder brengen terwijl hun sound een mix vormt van delta blues, rock ‘n’ roll en rockabilly. De band werd opgestart door harmonicaspeler Joe Nosek en bestaat tegenwoordig verder uit gitarist Billy Flynn, bassist John W. Lauler, drummer Kenny “Beedy Eyes” Smith en vocalist Oscar Wilson. Het vijftal groeide ondertussen uit tot een erg geoliede machine tijdens live concerten en dat bewijzen ze hier nog eens fijntjes op dit album. De toevoeging van toetseniste Queen Lee Kanehira is een immens goede zet die de nummers voorziet van een mooie toets, terwijl de soepele ritmesectie voor de perfecte beat zorgt. Het gitaarspel is “to the point” en kan je in het vakje “less is more” plaatsen, terwijl het harmonicaspel zijn gelijke niet kent. Voeg daar immens soepele en mooie vocalen aan toe en je verkrijgt een samenspel waar niets aan moet toegevoegd worden. Nummer na nummer – of het nu swingende boogie, klassieke blues of richting rock ‘n’ roll uit gaat – weet het gezelschap te bekoren. Ja, we weten het: echte vernieuwing in blues is er niet, maar dat neemt niet weg dat sommigen het op zo’n manier kunnen brengen, dat het uiterst modern en nieuw klinkt. Dat is precies hoe de Cash Box Kings het doen op deze ‘Hail To The Kings’. Extra “hulp” van buitenaf heeft dit gezelschap eigenlijk niet nodig, maar het mooie duet tussen Oscar Wilson en gastvocaliste Shemekia Copeland tijdens ‘The Wine Talkin” verdient toch nog een speciale vermelding. Maar bedenk wel dat de overige twaalf tracks op een even hoog niveau gebracht worden zodat dit een album is geworden met dertien toppers!

Luc Ghyselen (90)

Alligator Records ALCD 4991

Tracklist: 1. Ain’t No Fun (When The Rabbit Got The Gun) 2. The Wine Talkin’ 3. Take Anything I Can 4. Smoked Jowl Blues 5. Back Off 6. I’m The Man Down There 7. Poison In My Whiskey 8. Joe, You Ain’t From Chicago 9. Bluesman Next Door 10. Hunchin’ On My Baby 11. Jon Burge Blues 12. Sugar Daddy 13. The Wrong Number