Tanzwut: Seemannsgarn

Tanzwut is een band die in het thuisland, Duitsland, ontzettend populair is en hun mix van medieval, folk, rock, metal en industrial mag je gerust als aanstekelijk omschrijven. Zeker tijdens live concerten zorgt het gezelschap dankzij hun goed uitgekiende choreografie en hun kostuumkeuze ook oog heeft voor het visuele aspect. Maar, eerlijk is eerlijk, ook hun albums kunnen steevast bekoren! Met ‘Seemannsgarn’ is Tanzwut toe aan het elfde full-album als ik het goed heb. En ook nu zorgt hun mix van medieval, folk, rock, metal en industrial voor een heel knappe sound die zowel kracht, mysterie als aanstekelijkheid uitstraalt. Voeg daaraan toe dat de band zowat al hun teksten in de eigen moedertaal brengt – Duits – en je kan gaan begrijpen waarom de band in eerste plaats succesvol is in het thuisland. Het gezelschap staat op deze ‘Seemannsgarn’ in voor veertien tracks die stuk voor stuk beklijvend, maar ook aanstekelijk over komen. In grote lijnen kan je de sound van de band omschrijven als krachtige metal met gebruik van doedelzakken. Maar dat er meer bij komt kijken, is een vaststaand feit, want ook instrumenten als nyckelharpa, cister en bandoneon komen aan bod. Het ene moment klinkt de band aanstekelijk en krachtig, een volgende moment gaat het er eerder krachtig en ingetogen aan toe, om daarna, met een volgende nummer opzwepend en energiek uit de hoek te komen. Ondergetekende hoort zelfs echo’s van Rammstein in de sound, of zou dit vooral komen door het gebruik van de Duitse taal? In ieder geval zorgt Tanzwut met deze ‘Seemannsgarn’ ervoor dat we veertien nummers lang – iets meer dan een uur – op een schitterende en intense manier kunnen genieten. Wanneer mogen we dit gezelschap eens op een groot podium verwelkomen in onze eigen regio?

Luc Ghyselen (90)

AFM Records

Tracklist: 1. Seemannsgarn 2. Galgenvögel 3. Reden Ist Silber 4. Die Letzte Schlacht 5. Schwarzes Gold 6. Ich Bin Der Nachtwind 7. Der Puppenspieler 8. Francois Villon 9. Das Gewissen 10. Schmiede Das Eisen 11. Gib Mir Noch Ein Glas 12. Im Freien Fall 13 Herrenlos Und Frei 14. Gib Mir Noch Ein Glas