Gaahl’s Wyrd: Gastir – Ghosts invited

Gaahl is al een tijdje terug actief met muziek naast zijn activiteiten als schilder. Dit resulteert uiteindelijk in het debuut van Gaahls Wyrd op Season Of Mist. Het was al van werk met God Seed en Wardruna geleden dat we Gaahl aan het werk mochten zien / horen. Het sprak voor zich dat we gezien Gaahl’s uitstapjes geen ordinaire black metal zouden voorgeschoteld krijgen. We vroegen ons ook af in welke mate Gaahls Wyrd het logische gevolg op Trelldom zou zijn. Nu met ‘Gastir-Ghosts Invited’ krijgen we een antwoord op alle vragen. De ex-Gorgoroth frontman opent het nieuwe album bezwerend middels ‘Ek Erilar’, vrij vertaald de Runen-tovenaar, en zo klinkt hij ook. Precies of Gaahl een paar runen aan het aflezen is en ondertussen een of andere bezwering uitvoert met als soundtrack atmosferische black metal. De trend is gezet. ‘From The Spear’ schiet meteen uit de black metal-startblokken. Nu klinkt Gaahl een beetje boos en lijkt hij iets of iemand te vervloeken. Wat een leuk riffje horen we in ‘From The Spear’. ‘Ghosts Invited’ is het volgende nummer: inventieve black metal met Gaahl die deze keer zingt als Carl McCoy van Fields Of The Nephilim. ‘Carving The Voices’ lijkt dan weer het midden te houden tussen de sfeer op ‘Ek Erilar’ en de overige nummers. Gaahl weet er wel de sfeer in te houden, je mag gerust spreken van een gothic sfeertje. ‘Veiztu Hve’ borduurt verder op wat we tot op heden hoorden: een goed nummer zonder meer. Ondertussen zijn we aan het laatste trio songs gekomen. ‘The Speech And The Self’ klinkt een beetje vreemd door de repetitieve drums die net klinken alsof de schijf doordraait. Gaahl haalt hier opnieuw een andere soort gezang boven: cleane vocals maar dramatisch klinkend. Op ‘Through And Past And Past’ krijgen we klassiekere black metal te horen. Met ‘Within The Voice Of Existance’ gaan we helemaal de gothic toer op; alleen in de laatste twee minuten neemt het nummer een wending richting black metal. En dan is het einde verhaal met deze plaat. Grensverleggend is ze niet, grensverruimend wel, want de manier waarop Gaahl voor variatie zorgt mag exemplarisch genoemd worden. De variatie in de nummers klinkt natuurlijk, maar ook doordacht en en de manier waarop Gaahl zijn stem gebruikt bewijst dat je met een stem meer kan doen dan zovele bands doen, namelijk steeds in dezelfde stijl zingen. Als black metal fan moet je op zijn minst deze plaat eens gehoord hebben, anders heb je toch iets gemist. Beter nog is om hem gewoon aan te schaffen en op het juiste moment op te leggen. Doen.

Frederik Blieck (88)

Season Of Mist

Tracklist: 1. Ek Erilar 2. From The Spear 3. Ghosts Invited 4. Carving The Voices 5. Veiztu Hve 6. The Speech And The Self 7. Through And Past And Past 8. Within The Voice Of Existence