Christone “Kingfish” Ingram: Kingfish

Blues is een muziekvorm die mee aan de basis ligt van rock en / of hard rock – zowel de Beatles, The Rolling Stones, Led Zeppelin, …, ja zelfs Black Sabbath hebben toegegeven dat ze een deel van de mosterd bij zwarte Amerikaanse bluesartiesten haalden – en om de zoveel jaar dankzij een paar jonge toppers een nieuwe injectie meekrijgt. We denken bijvoorbeeld aan Stevie Ray Vaughan, Robert Cray, Jonny Lang, Sean Costello, The Fabulous Thunderbirds, Joe Bonamassa en nog een pak anderen die de afgelopen decennia blues terug onder de aandacht van een groter publiek konden brengen. Christone “KingFish” Ingram kan de volgende in dat rijtje zijn. Deze pas twintig jarige laat op zijn debuut een heel mature sound horen. Mooi, soepele vocalen en knap gitaarspel zijn de voornaamste hoekstenen van zijn sound. Vocaal klinkt hij heel volwassen, terwijl zijn gitaarspel invloeden vertoont van de grootsten uit het genre. En als je dan nog eens bijgestaan wordt door klasbakken als o.a. Keb’ Mo’ of Tommy Hambridge en er gasten als Buddy Guy en Billy Branch als gastmuzikanten te horen zijn op je debuut, dan heb je het reeds ver geschopt. “Kingfish” is dan ook een indrukwekkend debuutalbum geworden met twaalf knappe bluesnummers die Chicago-blues en delta blues tot een geheel vormen met schitterend gitaarwerk en machtige vocalen van Christone “Kingfish” Ingram. De weg is nog lang om in het rijtje van grote blueslegendes te staan, maar de eerste stap is in ieder geval gezet.

Luc Ghyselen (90)

Alligator Records ALCD 4990

Tracklist: 1. Outside Of This Town 2. Fresh Out 3. It Ain’t Right 4. Been Here Before 5. If You Love Me 6. Love Ain’t My Favorite Word 7. Listen 8. Before I’m Old 9. Believe These Blues 10. Trouble 11. Hard Times 12. That’s Fine By Me