Finale Wacken Open Air Metal Battle 2019, Volkskring.

Finale Wacken Open Air Metal Battle 2019 – 25/05/2019 – Volkskring, Zingem.

Het was gezellig druk in de Volkskring te Zingem voor de finale van Wacken Open Air Metal Battle waarvan de winnaar een plaatsje krijgt op een podium op het grote Wacken Open Air festival in Duitsland. Acht bands streden voor dat felbegeerde ticket. Een loting zorgde voor de volgorde in de line-up.

Hunter mocht zo openen en zorgde er al meteen voor dat de lat hoog zou liggen. We kregen een korte set te horen waarin krachtige vocalen en mooi gitaarwerk het meest opvielen. Als we dit moeten gaan vergelijken met wat we horen op hun onlangs uitgebrachte album (zie onze rubriek “CD Review”), klinkt dit steviger, strakker en zijn we een stuk meer gewonnen voor hun traditional heavy metal sound.

Bij When Plagues Collide gaat het er nog een stuk steviger aan toe daar dit vijftal voor een gedreven en energiek mix van metalcore, death metal en symphonic deathcore tekent. De heren zorgden voor een strakke set die meedogenloos de zaal werd ingebeukt.

Primal Creation staat voor een mix van heavy metal en thrash metal en zorgde voor een heel sterk opgebouwde set die ons uitermate kon bekoren dankzij de krachtige vocalen schitterend gitaarwerk en een knappe podium présence.

Ook The Curse Of Millhaven kon ons bekoren dankzij een knap opgebouwde energieke en gedreven set death metal / melodic death metal waarin stevige kracht en best wel melodieus en technisch gitaarspel ons opviel. Met wat aandringen kreeg de band ook een eerste kleinschalige circle pit.

Insomnia stond met heel veel enthousiasme op het podium – maar dan kan je eigenlijk van elke band stellen – en zorgde zodoende voor een heel aanstekelijke set waarin power metal en groove metal centraal stonden. Ambiance en sfeer zorgden ervoor dat er een klein feestje te zien was voor het podium bij de fans.

Stand For brengt een mix van classic hard rock en heavy metal. Een mooie instrumentale intro kondigde de band aan die een voor een zichtbaar op het podium kwamen, een invalshoek dat nog geen enkele andere band had gebruikt. En ook hun gedreven, aanstekelijke en best wel zeer knap gebrachte set was top. Vooral de vocalist weet perfect hoe hij dit allemaal moet uitspelen.

Cathubodua zorgde in 2016 voor een bij MUSIKA fel gesmaakte ep. Ook de keren dat we de band tijdens een concert aan het werk zagen, waren we gecharmeerd door hun visie op symphonic metal. Nu was het reeds een tijdje geleden dat we de band nog zagen en … wat zijn die gegroeid, zeg! Vooral dan op gebied van kracht en podium présence.

Hudič mocht de finale afsluiten en het vijftal deed dit aan de hand van heel wat donkere kracht die ons nog beter bevalt dat wat we op hun ep te horen kregen (voor review zie onze rubreik “CD Review”). Hun mix van melodic death metal en black metal straalt een enorme kracht uit en zorgde, zeker bij de fans, voor heel wat sfeer. Als ook nog hun vocalist een toertje maakt tussen het publiek zorgt voor een mooi extra iets.

Daarna was het voor de fans, maar heel zeker ook voor de bands zelf, nagel bijtend of bang afwachten op het totale verdict. Zelf hadden we ook ons eigen lijstje doorgegeven, maar we wisten dat de lat bijzonder hoog lag dat jaar en dat het moeilijk is om de een of andere band naar voor te schuiven als de absolute favoriet. Uiteindelijk mag Primal Creation ons landje gaan vertegenwoordigen op het grote Wacken Open Air in Duitsland.

Tekst en bandfoto’s: Luc Ghyselen.

Foto scorebord: Bianca Lootens.