Soto: Origami

Soto is de band rond vocalist Jeff Scott Soto, een man die een heel pak belletjes doet rinkelen bij liefhebbers van melodic hard rock, maar ook liefhebbers van progressive metal moeten de man kennen als vocalist van Sons Of Apollo. Dit om maat aan te tonen dat Jeff Scott Soto over een bijzonder stem beschikt. Onder de naam Soto is deze ‘Origami’ het derde full-album en mag je je verwachten aan een set melodieuze heavy metal. Dit betekent een stoere basis van drums en bass, krachtige riffs die samen met de keyboards de lijnen verder uit tekenen, melodieuze gitaarsolo’s en krachtige vocalen. Die laatsten lopen, zoals je kan verwachten, wel met de meeste aandacht weg. Jeff Scott Soto is, op zijn zachtst gezegd, dan ook wel bejegend met een stel uitstekende stembanden die zowel melodieus als krachtig kunnen klinken al naargelang het nummer daar om vraagt. Dit is op deze ‘Origami’ niet anders en zijn krachtige soepel vocalen staan dan ook op nummer een in de spotlights. Toch willen het werk van de overige muzikanten niet minimaliseren want de mooie interactie tussen gitaar en keyboards verdient ook je aandacht, terwijl bass en drums eerder voor het fundament zorgen. Tien nummers werden aan dit schijfje toevertrouwd en die zijn allen heel mooi opgebouwd, maar tellen, helaas zouden we zeggen, geen ├ęchte uitschieters. Wij waren alvast gecharmeerd door het energieke ‘World Gone Colder’ met zijn progressieve wendingen, het gedreven en krachtige ‘Dance With The Devil’ en het aanstekelijke ‘Afterglow’ met zijn big band-achtige sound. Of dit voldoende is om een groot aantal muziekliefhebbers over de streep, betwijfelen eerlijk gezegd toch wel en zodoende vrezen we er een beetje voor dat ‘Origami’ zonder veel rimpelingen na te laten zal weg zakken in het overvolle aanbod die elke week wordt aangeboden.

Luc Ghyselen (78)

InsideOut Music

Tracklist: 1. HyperMania 2. Origami 3. BeLie 4. World Gone Colder 5. Detonate 6. Torn 7. Dance With The Devil 8. AfterGlow 9. Vanity Lane 10. Give In To Me