Carthagods: The Monster In Me

Carthagods is een band uit Tunesië die in 1997 werd opgestart. Een eerste album, ‘Carthagods’, was er in 2015 en ging hier bij MUSIKA onopgemerkt voorbij. Toen ik de band dan vorig jaar aan het werk zag en hoorde als support van Mayan was ik eigenlijk een beetje overdonderd. Het vijftal zette immers een knallend concert neer met stevige nummers die zowel melodieus als krachtig klonken. Schitterend gitaarwerk en de machtige vocalen zorgden ervoor dat ik volledig verloren was aan Carthagods. Nu valt met ‘The Monster in me’ hun tweede full-album op de deurmat. Het vijftal – Mahdi Khema (vocals), Tarak Ben Sassi (gitaar), Aymen Ben Hamed (drums), Yessine Belghith (bass) en Timo Somers (lead gitaar) – houdt je ook nu weer gemakkelijk in de ban van hun knap opgebouwde nummers die een mix vormen van progressive metal en power metal. Opener ‘Whispers From The Wicked’ zet meteen de toon. Deze energieke en gedreven track laat je kennis maken waar Carthagods voor staat: kracht en melodie gaan mooi hand in hand. Een licht Oosters getint accentje duikt op, maar het zijn de machtige vocalen van Mahdi Khema (die me meermaals doen denken aan Symphony X’s Russell Allen) die bij mij de meeste indruk nalaten, zonder dat ik de overige muzikanten voor de voeten wil schoppen. Stevige drumpatronen, machtige basslijnen, krachtige riffs, flitsend maar heel melodieuze gitaarsolo’s: het zit allemaal prachtig verwerkt in het geheel. Voeg daar op tijd en stond een verandering in tempo en ritme aan toe en je verkrijgt een dijk van een song. Daarna gaan de heren mooi verder op dit elan met mooie afwisseling tussen korte rustgevende stukjes om dan stevig en krachtig beukend verder te gaan. Wie houdt van een schitterende mix van progressive metal en power metal moet dit beslist aan zijn / haar collectie toevoegen. Liefhebbers van Symphony X moeten heel zeker niet twijfelen! Enig minpuntje, voor mij althans, is de orkestrale versie van ‘The Rebirth’ waarmee het album afsluit. Het is op zich wel een goed nummer, maar ik mis de krachtige vocalen van Mahdi en had hier dus liever nog een nummer met vocalen gehoord. Dat neemt helemaal niet weg dat Carthagods met deze ‘The Monster In me’ voor een schitterend schijfje heeft gezorgd!

Luc Ghyselen (90)

Darkside Records

Tracklist: 1. Whispers From The Wicked 2. The Monster In Me 3. The Devils Doll 4. The Rebirth 5. A Last Sigh 6. Cry Out For The Land 7. Memories Of Never Ending Pains 8. The Rebirth II