Atlases: Haar

‘Haar’ is het debuutalbum van de Finse band Atlases, opgericht in 2017 door gitarist Ville-Veikko Laaksonen (ex-Oceanwake). Hun sound bestempelt de band zelf als metal gecombineerd met atmosferische muziekinvloeden wat resulteert in een soort van moderne post metal. Het openingsnummer, ‘Neopphyte’, is het hardste nummer van deze schijf. Het klinkt bij momenten als behoorlijk stevige death metal, met de gebruikelijke grunts, weliswaar afgewisseld met kalmere momenten genre Hanging Garden. Als opener kan dit tellen. ‘Centralis’ is dan weer ingetogener van aard met logge riffs en opnieuw gegrunt maar minder agressief. Er wordt afgewisseld met cleane zang van de allerbeste kwaliteit: de perfecte mix tussen doom en post metal. ‘Heathen Colors’ begint zeer atmosferisch en zweverig van toon met rustige mooie zang om dan te ontploffen: invloeden van Ghost Brigade zijn hier manifest aanwezig. ‘Halcyon’ is een nummer om bij weg te dromen: wat kan ingetogen muziek toch ook zo mooi zijn. ‘Monolithe’ begint als de betere Novembers Doom: ruig, grunts, dreigend maar muzikaal top om dan opeens rustig als een kabbelend beekje verder te gaan. Verder onthou ik nog ‘Earth Into Ocean’, een prima mix van agressieve metal en melodieuze post metal. Wat een schitterend debuutalbum hebben deze Finnen uitgebracht. Voor mij een geweldige mix van post black metal, doom en melancholic metal. Geweldige artiesten, dito zanger en uitmuntende productie. Verplichte aanschaf voor fans van Thranenkind, Ghost Brigade, Hanging Garden, Swallow The Sun, Novembers Doom, Glare Of The Sun en Katatonia.

Bart Verlinde (93)

Rain Without End Records RWE 027

Tracklist: 1. Neophyte 2. Centralis 3. Heathen Colors 4. Halcyon 5. Monolithe 6. Seasons Aligned 7. Earth Into Ocean 8. Moon Pillar