Tommy Castro and The Painkillers: Killin’ it – Live

Dat Tommy Castro and The Painkillers een hardwerkende band zijn, hebben we al meerdere keren kunnen vaststellen op tal van podia hier te lande. Dat de man een stukje gitaar kan spelen en dat zijn soulvolle vocalen live uitstekend tot hun recht komen, weten we ondertussen ook. En dat The Painkillers, zijn begeleidingsband, hun instrumenten tot in de puntjes beheersen, hebben we dan ook al meerdere keren mogen mee maken. Op het nieuwste album van Tommy Castro and The Painkillers zet het viertal dat alles nog eens mooi in de verf. De tien nummers die het viertal hier brengt werden vorig jaar op verschillende locaties opgenomen maar zorgen toch voor een mooi geheel. Of de band nu pure blues, soulvolle rhythm ‘n’ blues, funky rock of knappe rock ‘n’ roll aflevert, steeds worden we getroffen door de strakheid waarmee de heren musiceren. En als kers op de taart is er dan steeds de enorm warme, soulvolle stem van Tommy zelf en natuurlijk zijn schitterend gitaarspel. Je krijgt op dit nieuwe live album tien tracks te horen waarvan Tommy er zelf acht schreef en die een mooi overzicht vormen van zijn rijkgevulde carrière. De twee covers – Sleepy John Estes’s ‘Leaving Trunk’ en ‘Them Changes’ (Buddy Miles) – worden op zo’n manier neergezet dat je denkt dat het eigen nummers van Tommy zijn. Vanaf de opener ‘Make It Back To Memphis’ wordt je meegezogen in de muzikale spiraal die Tommy Castro and The Painkillers heet. Enkel een live concert van de band in levende lijve bijwonen is nog intenser.

Luc Ghyselen (80)

Alligator Records ALCD 4989

Tracklist: 1. Make It Back To Memphis 2. Can’t Keep A Good Man Down 3. Leaving Trunk 4. Lose Lose 5. Calling San Francisco 6. Shakin’ The Hard Times Loose 7. AnyTime Soon 8. She Wanted To Give It To Me 9. Two Hearts 10. Them Changes