Denial Of God: The Shapeless Mass (ep)

Denial Of God is een Deens black metal gezelschap opgestart in 1991 door de broers Azter (gitaar) en Ustumallagam (vocals). Tegenwoordig wordt de band vervolledigt met drummer Galheim. De discografie van Denial Of God telt vooral heel wat ep’s, maar ook een paar demo’s,splits en twee full-albums. Het laatste werkstuk van de band, het door critici erg goed ontvangen full-album ‘Death And The Beyond’, dateert alweer van 2012. Of het het lange wachten waard is geweest op nieuw werk, kan je vanaf nu straks gaan afwegen. ‘The Shapeless Mass’ telt slechts vier nummers waarvan twee covers. Slechts twee nieuwe nummers krijg je te horen. Het titelnummer is er wel eentje dat af klokt over de negen minuten. Een krachtige sfeervolle aanloop zorgt ervoor dat je goed zit. Pas als de dreigende rauwe vocalen invallen komt de ware identiteit van Denial Of God boven. Kort daarna wordt het tempo opgevoerd en ben je vertrokken voor een donkere trip in de duistere krochten van het muzikale spectrum van de band waarin er gelukkig variatie steekt dankzij de mooie afwisselingen in tempo, ritme en kracht. Dat komt ook allemaal aan bod in het eerder gedreven en beukende ‘The Satues Are Watching’. Op de twee coverversies – Bathory’s Call From The Grave’ en ‘Exuma’s ‘Mama Loi, Papa Loi’ – zaten wij minder te wachten. Niet dat we deze versies slecht vinden, maar we hadden liever vier nieuwe nummers gehoord van Denial Of God. ‘Call From The Grave’ klinkt krachtig, energiek en gedreven en de vocalen van Ustumallagam passen wel in degelijk mooi bij het duister sfeertje. Ook hun versie van ‘Mama Loi, Papa Loi’ met zijn beklijvende intro die rustig opbouwt tot een stevig in duisternis gehulde track mag er best wezen. En opnieuw zijn het de donkere dreigende vocalen die ons over de streep trekken. Al bij al is het goed dat Denial Of God terug aan het front komt post vatten, maar het is vooral naar extra nieuw werk dat we uitkijken.

Luc Ghyselen (80)

Osmose Productions / Hells Headbangers Records HELLS 265

Tracklist: 1. The Shapeless Mass 2. The Statues Are Watching 3. Call From The Grave 4. Mama Loi, Papa Loi