Lunar Shadow: The Smokeless Fires

Het Duitse Lunar Shadow ontstond in 2014 en debuteerde veelbelovend met een eerste ep, ‘Triumphator’, in 2015. Een full-album, ‘Far From Light’ (2017), debuut werd al even fel gesmaakt. Niet dat de band zo vernieuwend uit de hoek komt – ze drukken zich muzikaal uit aan de hand van traditional heavy metal – maar het klikte tussen de band en grote aantallen, vooral Duitse, fans. Vorig jaar was de plaats achter de microfoon plots vrij. Gelukkig vond men al vlug met Robert Rötting een waardig vervanger. En nu is het vijftal – naast Robert hoor je ook Max “Savage” Birbaum (lead gitaar, én mastermind), Kay Hamacher (ritme gitaar), Sven Hamacher (bass) en Jörn Zehner (drums) – klaar met de opvolger. Wie instaat voor de veelvuldig gebruikte toetsen kon ik niet achterhalen. ‘The Smokeless Fires’ telt zeven vrij lang uitgesponnen tracks die je onder de noemer traditional en / of epic heavy metal kan onderbrengen. Elk nummer kent een mooie opbouw waarop snellere fragmenten worden afgewisseld met eerder rustiger passages zodat elk nummer kop, staart en middenstuk mee krijgt waarin vooral melodie primeert op kracht. En net dat laatste aspect mis ik toch voornamelijk om dit werkstuk echt te gaan aanraden. Het geheel klinkt iets te braaf, te zacht. De hardere randjes die wat extra kracht kunnen uitstralen of wat bijtend zouden kunnen overkomen zijn hier weg gefilterd. Spijtig, want de nummers op zich zijn best wel de moeite waard om gehoord te worden, al zullen die nu beter tot hun recht komen in een zetel dan tijdens een echte stevige heavy metal party. De volgend keer mag het dus stukken harder, energieker en meer gedreven klinken, heren van Lunar Shadow.

Luc Ghyselen (65)

Cruz Del Sur Music CRUZ 108

Tracklist: 1. Catch Fire 2. Conajohara No More 3. Roses 4. Pretend 5. Laurelindórenan 6. Red Nails (For The Pillar Of Death) 7. Hawk Of The Hills