Aegonia: The Forgotten Song

Atmosferische gothic metal: dit is de stijl die het Bulgaarse Aegonia zichzelf toedraagt. Toegegeven, dit is een niet alledaags subgenre maar na het beluisteren van ‘The Forgotten Song’ kan ik hun visie wel volgen. Hun sound is immers enigszins uniek en is inderdaad te beschrijven als een combinatie van female fronted metal, doom, folk, gothic maar dan wel in een eerder licht, melodische versie. Invloeden zijn er zeker van Draconian maar je hoort er ook flarden van Nightwish, The Gentle Storm en Trees Of Eternity in. Er zijn ook momenten van lichte folk en doom te horen. Soit, dit is een geweldig album, geweldig opgebouwd, enig mooie zang, zwevende riffs en zeer goed opgebouwde nummers. Symfonische instrumenten, maar dan niet bombastisch zoals bij Epica, maar eerder rustig en zwevend. Ook horen we vaak violen en kaval, een typisch Bulgaarse fluit. De combinatie van deze klassieke instrumenten, de aangrijpende vrouwelijke zang met de soms rauwe mannelijke zang (bij wijlen zelfs wat gegrunt) en metal sound zorgt voor een schitterende sound. Hun muziek heeft ook iets weg van een fantasyfilm, genre ‘Lord Of The Rings’ of ‘Narnia’. Fans van Ayreon en Avantasia zullen hier wild van zijn maar dit is echt een cd voor het grotere publiek met enig mooie muziek. En zoals vaak bij topalbums: er staan geen zwakke nummers op. Een album om bij weg te dromen.

Bart Verlinde (90)

Independent Release

Tracklist: 1. In The Lands Of Aegonia 2. Rain Of Tears 3. With The Mists She Came 4. Restless Mind 5. Dreams Come To Me 6. Battles Lost And Won 7. The Offer 8. The Stolen Song 9. Gone 10. The Severe Mountain 11. A Bitter Fate 12. The Ruins Of Aegonia