Ravensire: A Stone Engraved In Red

Ravensire uit Portugal, niet meteen het land dat we beschouwen als het mekka van metal, is klaar met zijn derde creatie. Ravensire werd in 2011 opgestart en zorgde eerder reeds voor twee full-albums, een paar ep’s en een paar splits. Het viertal – Nuno (gitaar), Rick (bass, vocals), Mário (gitaar), Alex (drums) – blijft mooi tussen de lijntjes kleuren van traditional heavy metal op deze ‘A Stone Engraved In Red’. En daar is absoluut niets mis mee. Enkel het feit dat we het tientallen keren eerder hebben gehoord, kan roet in het eten gooien. ‘A Stone Engraved In Red’ telt acht tracks die gedreven, krachtig en stevig klinken. Bass en drums zorgen voor het broodnodige solide fundament, de riffs klinken snedig en krachtig, de gitaarsolo’s zijn melodieus en de vocalen klinken krachtig met een iets rauwe galm. Kortom, het kwartet heeft het goed voor elkaar. Wat wisselingen in tempo en ritme, een passage op akoestische gitaar, wat spoken word, en een een korte gastbijdrage van vocalist James Beattie (Terminus) zorgen voor de nodige accenten en variatie. Het zorgt in ieder geval voor een lekker in het gehoor liggend schijfje dat liefhebbers van traditional heavy metal zeker eens mogen checken. Geen van de tracks steekt er echt bovenuit, al houden wij het meest van de mooi opgebouwde afsluiter ‘The Games Of Titus’, het langste nummer op dit album. Miskleunen zal je ook al niet aantreffen op dit album, zodat we kunnen spreken van een goed genre gebonden album van Ravensire.

Luc Ghyselen (75)

Cruz Del Sur Music

Tracklist: 1. Carnage At Karnag 2. Thieves Of Pleasure 3. Gabriel Lies Sleeping 4. Dawning In Darkness 5. Bloodsoaked Fields 6. After The Battle 7. The Smiting God 8. The Games Of Titus