Barbarian: To No God Shall I Kneel

Barbarian is een naam die meer voorkomt bij metal bands. In dit geval gaat het om drie onguur uitziende Italianen met een voorliefde voor speed, thrash en black metal. Ze klinken ook wel een beetje als Venom, niet geheel onlogisch gezien de mix van stijlen. ‘To No God Shall I Kneel’ is hun vierde wapenfeit en net zoals bij het vorige is Hells Headbangers het label par excellence om een plaat zoals deze uit te brengen. Barbarian moet er zich waarschijnlijk goed thuis voelen tussen bands als Deathhammer, Bat, Deiphago, Evil Angel, Scumripper en Denial Of God. Het nieuwe album opent met ‘Obtuse Metal’ dat evengoed van Venom had kunnen zijn. ‘Birth And Death Of Rish’Ah’ drijft op een Motörhead baslijntje. ‘Hope Annihilator’ opent zoals een Iron Maiden nummer om vervolgens een metamorfose te ondergaan via een Motörhead riff. Het valt me op dat ze in menig nummer nogal veel ‘woh’ zingen om het meezinggehalte te verhogen, zo ook in ‘Sheep Shall Obey’. Dit had echt niet gehoeven. Het lijkt hiermee of ze zelf twijfelen aan hun eigen kunnen, terwijl het heavy gehalte van de nummers er ook een deuk mee krijgt. ‘Hope Annihilator’, ‘Sheep Shall Obey’ en ‘The Beast Is Unleashed’ passeren een beetje zonder echt opgemerkt te worden. Geen slechte nummers, maar er zit echt niets in dat eruit springt. ‘The Old Worship Of Pain’ is dan weer beter, een beetje melodischer ook. Afsluiter ‘To No God Shall I Kneel’ opent inventiever en ontwikkelt zich tot een atypische Barbarian nummer, maar heeft wel iets door de samenzang, het leuke riffje en het inventieve samenspel tussen drums en basgitaar. Met zeven nummers en bijna achtendertig minuten muziek zijn we niet toe aan een lang album. Dit hoeft ook niet wat mij betreft. Liever zeven goede nummers dan veertien halfbakken songs. En daar is Barbarian min of meer in geslaagd. In het midden gedeelte hadden ze me wat wakker mogen schudden, maar dit en de wat goedkoop ogende hoes is dan ook mijn enige punt van kritiek.

Frederik Blieck (77)

Hells Headbangers Records

Tracklist: 1.Obtuse Metal 2.Birth And Death Of Rish’Ah 3.Hope Annihilator 4.Sheep Shall Obey 5.The Beast Is Unleashed 6.The Old Worship Of Pain 7.To No God Shall I Kneel