Stargazery: Eye On The Sky

Pete Ahonen is gekend als gitarist en songwriter van zijn melodieuze metal bands Burning Point en Ghost Machinery. Toen hij in 2007 enkele nummers geschreven had die niet goed pasten bij het geluid van zijn bands, besloot hij om Stargazery op te richten. Zo verscheen in 2007 de single ‘Dying’, in 2011 het album ‘Eye On The Sky’ en in 2015 ‘Star Aligned’. Met telkens een tussenpauze van een viertal jaar duiken deze Finnen terug op. Nu brengen ze het album ‘Eye On The Sky’ opnieuw uit in een beperkte oplage van 300 exemplaren met extra bonustrack. Opener ‘Dying’ begint met veel melodie en sterk gitaargeweld. Er komt vocale tegenwind van Jari Tiura (ex-MSG). Met ‘Puppet On A String’ brengen ze geen cover van Sandie Shaw, maar een sterk rocknummer met keyboard door Marco Sneck. Twee kleppers, ‘I Am The Night’ en ‘Eye On The Sky’, bevatten veel keyboard, een krachtig melodieus refrein en samen met de sterke riffs zorgen ze voor een vol geluid. ‘How Many Miles’ begint met een piano intro, maar het nummer verrast je met een energieke compositie en sterke riff van Pete Ahonen. Pas in de ballad ‘Everytime I Dream Of You’ gaat de snelheidsmeter naar omlaag. Opnieuw een heel sterk nummer is ‘Judah The Lion’. Het is een pak zwaarder dan de rest maar eentje die het niveau naar boven duwt. Na het progressievere ‘S.O.S.’ en de melodieuze rocker ‘Jester Of Kings’ begint een rustig ‘Headless Cross’ met vocalen en keyboard, maar naar het einde groeit het uit naar een rocknummer. De bonustrack ‘Rescue Me’ is een klassiek nummer op tempo met dubbele bas van Jukka Jokikokko en ook een dubbele portie mokerslagen van drummer Jussi Ontero. De nadruk van het album ligt op de vocalist Jari Tiura (ex-MSG) die de melodie├źn van gitaar en keyboard combineert in een aantal vrij toegankelijke rocknummers. Zijn kracht en indrukwekkend vocaal bereik zit over de ganse schijf verdeeld. Alhoewel de arrangementen traditioneel zijn, zitten ze erg goed in elkaar, waardoor elk nummer een reflectie is van de betere hedendaagse melodieuze power metal. Ze klinken erg dynamisch, slagen erin een goed evenwicht te vinden en zorgen zo voor een sterk album.

Rocking Klingon (84)

Pure Steel Records PSRLP 099

Tracklist: 1. Dying 2. Puppet On A String 3. I Am The Night 4. Eye On The Sky 5. How Many Miles 6. Everytime I Dream Of You 7. Judah The Lion 8. S.O.S. 9. Jester Of Kings 10. Headless Cross 11. Rescue Me