Mist: Free Me Of The Sun

Een tijdje terug werden we ondergedompeld in een donker en dreigend atmosfeertje tijdens een concert in De Verlichte Geest. Het bleek om vier dames en een heerschap te gaan die naar de naam Mist luistert. Mist is een Sloveens vijftal dat, na een demo en een ep, ons nu ook een eerste full-album aan biedt waarop je tien mooi uitgewerkte doom nummers op terug vindt. Vernieuwend is het allerminst, maar het kwintet kwijt zich wel op een goede manier van zijn taak. Zeker liefhebbers van Black Sabbath (beginperiode) zullen hier aan hun trekken komen. Nee, natuurlijk klinken ze niet als deze illustere Britse grootmacht uit het genre, daarvoor is de stem van Nina Spruk immers totaal niet vergelijkbaar met wat Ozzy uit zijn stembanden haalde. Het vijftal zorgt voor voldoende variatie in tempo en ritme binnen de toch strak uitgetekende lijnen van het genre. Trage slepende passages overheersen natuurlijk, terwijl smaakvolle melodieuze gitaarsolo’s (Blaž Tanšek, het enig mannelijk gezelschap bij Mist) in elk nummer de revue passeren. De ritmetandem – Neža Pečan (bass) en Mihaela Žitko (drums) – zorgt voor het solide en stevige fundament, gitariste Ema Babošek zet samen met haar mannelijke collega de te volgen krachtige riffs uit, terwijl ze ook voor vocale ondersteuning zorgt. De stem van Nina spreekt echt wel voor zich en nestelt zich al vlug in het gehoor en samen met het slepende geluid van het overige viertal zorgt dit voor een knap genre gebonden album. Misschien kan je ook de meer doom gerichte nummers van Lucifer als referentiepunt nemen om de sound van Mist beter te plaatsen. In ieder geval zou een band als Mist niet misstaan op een festival als Desert Fest.

Luc Ghyselen (80)

Soulseller Records SSR 113

Tracklist: 1. The Ghoul 2. Ora Pro Nobis 3. White Torch 4. December 5. Altar Of You 6. Disembody Me 7. The Offering 8. Demonized 9. Delirium 10. Free Me Of The Sun