Karo: Heavy Birthday II & III

Karo was een Duitse hard rock band die in 1985 werd gevormd en in 1988 met ‘Heavy Birthday’ hun debuut uitbracht. Naar het schijnt leverde dit hitsucces op met ‘Wanna Be Loved’, ‘One Of A Kind’ en ‘Sister Sister’. Ik zeg wel “naar het schijnt”, want ten huize je dienaar doet de naam Karo noch deze nummers ook maar het allerkleinste belletje rinkelen. In ieder geval viel ook het doek over Karo. Maar de heren – Lutz Salzwedel, aka Dan Lucas (vocals, backing vocals), Karo Straub (keyboards), Erich Holstein (gitaar) en Ronnie Bosien (drums) – hadden in de periode 1985-1988 voldoende nummers klaar om maar liefst drie full-albums op de markt te brengen! Zoals eerder gezegd werd het debuut, ‘Heavy Birthday’ in 1988 uitgebracht en dat album zag in 2005 nogmaals het levenslicht aangevuld met twee extra versies van ‘Wanna Be Loved’. Alles wat nog op de planken is blijven liggen, wordt nu op deze dubbelaar uitgebracht door Pride & Joy Music. Vijfentwintig tracks die ergens het midden houden tussen rock, pop en hard rock (met heel veel ruimte voor de keyboards van Karo) worden zo op de markt gegooid. Het gehele klinkt in onze oren gedateerd en we zijn eigenlijk ook best tevreden dat we ook het eerste album nooit hoorden of dat we de drie hitsuccessen niet kennen. Want wat we hier horen zijn immers maar middelmatige pop / rock / hard rock deuntjes die zo op een radiostation als Radio 2 kunnen zonder dat de meesten zullen weg zappen. Hoogstens toverden een paar nummers hier een glimlach rond onze lippen en knikten we een kort ogenblikje goedkeurend mee, maar vraag ons na beluistering van deze beide schijfjes niet meer over welke nummers het precies ging, laat staan dat we nog weten wat we precies hebben gehoord. Dit is, sorry jongens, het uitbrengen niet waard.

Luc Ghyselen (40)

Pride & Joy Music PJM 11954

Tracklist: cd 1: Heavy Birthday II: 1. FBTL 2. Breakout 3. Take Me Higher 4. All The Way 5. Don’t You Turn Me Back 6. Blind Love 7. Turn The Trick 8. Deceiver 9. Dancing On My Finger 10. Burning Alive 11. The Only Game 12. Still Hate 13. All The Fun / cd2: Heavy Birthday III: 1. Coz I’m Hot 2. Joyride 3. Lost In The Crowd 4. Walking On Ice 5. Hit And Run 6. White Monkey 7. Slow Dancing 8. Metal Hero 9. Bad Things Come Back 10. Up And Down 11. Watch Out 12. Saying Goodbye