Old Night: A Fracture In The Human Soul

Op ‘A Fracture In The Human Soul’, het tweede full-album van het Kroatische doom vijftal Old Night krijg je vijf nummers te horen waarvan er vier de kaap van acht en en een halve minuut overschrijden. Old Night werd in 2015 opgestart en debuteerde, albumsgewijs dan toch, in 2017 met ‘Pale Cold Irrelevance’. Nu is er dus het tweede full-album. Opener ‘Entwined’ zet meteen de toon met een traag en slepend tempo en heel mooie cleane vocalen die sporadisch wat ondersteuning krijgen van wat ruwe vocalen. Voeg daar heel mooi, melodieus gitaarwerk aan toe je bent vertrokken voor een bijna elf minuten durende muzikale trip die geen seconde verveelt. Track twee, ‘Hearken And Remember’, duurt bijna even lang en klinkt nog een iets trager: net alsof een locomotief de lange en zware trein niet op gang kan trekken. Mooie gitaarlijnen duiken ook hier op, maar wij zijn opnieuw enorm gecharmeerd door de kristalheldere vocalen van Matej Han┼żek. Ook voor het korte ‘Elder’ (iets meer dan vier minuten) wordt het tempo niet opgeschroefd. Maar ook nu weer klinkt de doom van Old Night heel melodieus. Ze gaan even melodieus, en tergend langzaam verder met ‘Glacial’ en ‘The Reaping Of Hearts’. Beide nummers blijven ook heel melodieus klinken en nog steeds zijn het de mooie vocalen die, bij ons toch, de meeste aandacht opeisen. Gelukkig zorgen wat wisselingen in tempo en ritme ervoor dat de aandacht niet verslapt. Old Night bevestigt met deze ‘A Fracture In The Human Soul’. Het was even schrikken om zo’n cleane melodieuze vocalen te horen op een doom album, maar uiteindelijk lijken die ons net de grootste troef van de band.

Luc Ghyselen (78)

Rain Without End Records RWE 026

Tracklist: 1. Entwined 2. Hearken And Remember 3. Elder 4. Glacial 5. The Reaping Of Hearts