Norsemen: Bloodlust

‘Bloodlust’ is het eerste full-album van het Italiaanse Norsemen. Norsemen werd in Bergamo in 2014 opgestart en zorgt voor een portie (melodic) death metal. Na een ep, ‘Warrior’s Fate’, uit 2017 is dit een eerste full-album. Het vijftal – Beppe Bergamaschi (bass), Antonio Brignoli (gitaar), Federico Rota (vocals), Guido Genovesi (gitaar) en Paolo Munziello (drums) – brengt tien nummers die ons meenemen op een reis doorheen veldslagen, mythologie, demonen en goden uit het hoge Noorden. Vijf Italiaanse Vikings dus die ons hun verhalen kenbaar maken aan de hand van deze tien tracks. Het klinkt allemaal niet onaardig: stevige drumroffels, stuwende bass, strakke riffs en rauwe vocalen. Melodieuze gitaarsolo’s weerklinken in elk nummer. Echt spannend wordt het nergens, precies alsof we allemaal al eens eerder hebben gehoord, al kunnen we ons wel voorstellen dat het er tijdens live concerten iets steviger aan toe gaat en dat we dan volledig worden meegetrokken in de sfeer. De Viking metal sfeer die bijvoorbeeld Amon Amarth oproept is er nog niet echt. Norsemen mist in ieder geval nog de krachtige uitstraling van de Zweden, terwijl er ook nog wat mag gesleuteld worden op compositorisch vlak, zodat de nummers wat meer spanning bieden. Een extra rauw randje mag ook nog aan de sound toegevoegd worden. En toch hebben we genoten van dit debuut die duidelijk aantoont dat het potentieel aanwezig is bij Norsemen om uit te groeien tot een (sub)topper in het (sub)genre: het klinkt best wel goed en aanstekelijk. Liefhebbers van Viking metal moeten beslist hun oren eens te luisteren leggen.

Luc Ghyselen (76)

Time To Kill Records

Tracklist: 1. Intro 2. Evil Master 3. Black Mountain 4. Fenrir 5. Bloodlust 6. Odin 7. Serpent 8. Surtur 9. Warrior’s Fate 10. Time Wrecked Kingdom