The Damned Things: High Crimes

Zes artiesten met een stevige reputatie in rock en metal kringen – Joe Trohman (Fall Out Boy), Scott Ian (Anthrax), Keith Buckley (Every Time I Die), Josh Newton (Every Time I die), Rob Caggiano (Volbeat) en Andy Hurley (Fall Out Boy) – zorgen voor een pak deining wanneer ze in 2010 het album ‘Ironiclast’ op de wereld los laten. Een aantal concerten zorgen ervoor dat de naam The Damned Things wat nazindert, maar uiteindelijk hebben de heren genoeg werk met hun respectievelijke bands en The Damned Things lijkt een stille dood te sterven. Tot het bij Joe Trohman opnieuw begint te kriebelen en met een lichtjes gewijzigde line-up – zo besliste Rob Caggiano dat hij genoeg heeft aan Volbeat en werd bassist Josh Newton vervangen door Dan Andriano (Alkaline Trio) – voor een opvolger gezorgd wordt. ‘High Crimes’ telt tien tracks die moeilijk in een bepaald vakje te stoppen zijn: laten we het houden op hard rock ‘n roll, waar hun mix van hard rock, classic rock en heavy metal misschien niet volledig de lading dekt, maar we komen toch in de buurt. Wat opvalt bij The Damned Things is het speelplezier die er van af druipt en dat de som van de leden afzonderlijk toch wel voor een mooi totaal plaatje heeft gezorgd. De heren gaan er direct heel stevig en krachtig tegenaan met het gedreven ‘Cells’. De cheerleaders die in ‘Something Good’ aan bod komen zorgen ervoor dat je spontaan wil meebrullen met hun tekstlijn: “Y.E.L.L., All My Friends Are Going To Hell’. Verder is dit gewoon een leuk nummer dat aanstekelijk klinkt, maar ook krachtige momenten telt. Geef ons dan toch maar het stevig en krachtig rockende ‘Invincible’, een nummer dat zo een festivalweide kan plat spelen. ‘Omen’ krijgt een immens knappe groove mee, terwijl ‘Carry A Brick’ energiek en wild om zich heen schopt. ‘Storm Charmer’, dat verschillende tempo en ritmewisselingen kent, is niet echt ons ding, maar het gedreven en uptempo gebrachte ‘Young Hearts’ zorgt ervoor dat we weer aansluiting vinden met The Damned Things. ‘Keep Crawling’ is nog een nummer die ons minder ligt. Opnieuw horen we een aantal wisselingen in tempo en ritme, maar we kunnen ons niet vinden in de flow van het nummer. De goede spirit vinden we terug met ‘Let Me Be (Your Girl)’ en ook voor de korte gedreven en energieke afsluiter (‘The Fire Is Cold’) mag men ons steeds wakker maken, zodat we toch met een heel goed gevoel naar deze ‘High Crimes’ hebben geluisterd. Niet alle ideeën vinden we evenwel even geslaagd, maar als we het totaal plaatje bekijken, moeten we stellen dat The Damned Things er toch wel in geslaagd zijn om voor een passende opvolger van ‘Ironiclast’ te zorgen. En wordt dit album middels live concerten extra in de kijker gezet?

Luc Ghyselen (80)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Cells 2. Something Good 3. Invincible 4. Omen 5. Carry A Brick 6. Storm Charmer 7. Young Hearts 8. Keep Crawling 9. Let Me Be (Your Girl) 10. The Fire Is Cold