KAT: Without Looking Back

We gaan maar eerlijk zijn: dit is onze kennismaking met het Poolse KAT. We zochten dus even op het wereldwijde web om de achtergrond van deze band te achterhalen en dit is, in grote lijnen althans, wat we vonden. KAT werd opgestart in 1979 en zorgde voor een mix van heavy metal, speed metal en black metal. Later was thrash metal het (sub)genre waarmee de band zich muzikaal uitdrukte. In 1988 viel het doek voor de eerste keer over KAT. Tussen 1990 en 1999 was de band ook actief en sinds 2002 lijkt de trein opnieuw vertrokken te zijn voor KAT. Met ‘Without Looking Back’ toe aan zijn tiende full-album. Muzikaal slaat het huidige viertal – Piotr Luczyk (gitaar – en de enige constante factor bij KAT), Rogol (drums), Harris (bass) en Qbek Weigel (vocals) – opnieuw de weg in naar traditional heavy metal die duidelijk inspiratie haalde bij NWOBHM maar ook bij Duitse bands als Accept of Rage. Dit levert tien mooi opgebouwde nummers op waarin kracht en melodie mooi samen gebundeld worden tot een geheel. Bass en drums zorgen voor een uiterst stevig en solide fundament, de riffs klinken goed en krachtig en zorgen voor een mooie constructie, terwijl de rauwe, maar heel krachtige vocalen en de mooie melodieuze gitaarsolo’s de blikvangers zijn. Vooral van de soepele stem van Qbek zijn we danig gecharmeerd. Enig minpuntje vinden we is het feit dat een aantal nummers nogal lang uitlopen in onnodige stukjes die niets bijdragen aan het nummer zelf. Slechtste voorbeeld is bij deze ‘Wild’ dat anders een heel knap nummer is met een geweldige gitaarsolo. Zo verslapt onze aandacht toch een paar keer en eigenlijk is dit jammer, want KAT heeft voldoende te bieden. Hopelijk zorgt dit album er dan ook voor dat er een aantal deuren geopend worden voor dit kwartet. Op basis van deze ‘Without Looking Back’ mogen ze gerust een aantal podia claimen in de buurt.

Luc Ghyselen (78)

Pure Steel Records PSRCD 182

Tarcklist: 1. Black Night In My Chair 2. Poker 3. Medival Fire 4. The Race For Life 5. Flying Fire 6. Wild 7. Walls Of Whispers 8. Let There be Fire 9. More 10. The Promised Land