Nattfog: Pohjan Porteilta

Nattfog is een Finse black metal band die opereert in de duistere underground scene in hun thuisland. Nattfog werd in 2007 opgestart en zorgde reeds voor een demo, een split (met Nekrokrist SS), een full-album (‘Mustan Auringon Riitti’ (2012)) en een ep (‘Yön varjoista …’ (2018)). Nu zorgt Purity Through Fire voor deze ‘Pohjan Porteila’ een album dat men zowel op vinyl als op cd wil aanbieden. De vinyl-versie telt slechts vijf tracks, terwijl de cd-versie er zeven zal telt. Wij kregen die laatste te pakken en wat we te horen krijgen bevalt ons eigenlijk wel. Wereldschokkend is het niet maar de ruwe en rauwe black metal van Nattfog, met hier en daar met wat accenten folk, klinkt ons vertrouwd in de oren. De eerste drie nummers (zowel op vinyl als op cd) zijn gloednieuw en laten een krachtig, gedreven en in duisternis gehuld geluid horen die zeker niet vernieuwend is, maar ons telkens opnieuw over de streep trekt door de ruige dreiging en de donkere kracht die de nummers uitstralen. Misschien zorgt de lichte folkloristische toets of het ook wel mysterieuze karakter van de nummers dat we echt wel te vinden zijn voor Nattfog. De twee volgende nummers, ‘Yöni Usvassa’ en ‘Ancestral Echoes’, zijn twee opnieuw opgenomen versies die je in originele versie kan vinden op de split uit 2011. Hoe die daar klinken, weten we niet. Maar hier krijg je twee krachtige, energieke en gedreven nummers te horen waarin invloeden uit folk minder naar voor treden dan tijdens de eerste drie nummers op deze ‘Pohjan Porteilta’. En ja, ook voor deze twee nummers mag men ons zeker en vast wakker maken. De laatste twee nummers (enkel te vinden op de cd-versie dus) vind je ook terug op de ‘Yön varjoista …’-ep. De titeltrack van deze ep opent met een rustige intro waarin folkklanken overheersen, maar vergis je niet, na een tijdje zorgen rauwe, op black metal geënte, vocalen en een stevig en energiek tempo dat het nummer aan kracht en dreiging wint. Knappe ritmische drumpatronen liggen aan de basis van afsluiter ‘Ikiroudan laaksossa’ die je op een sfeervolle reis begeleiden, waarin fluit en andere klanken voor een bezwerend mysterieus geheel zorgen. In onze verbeelding kon men, in lang vervlogen tijden, op zo’n groove een pak geesten oproepen en aanspreken. Ja, Nattfog bevalt ons wel en het gezelschap zou heel zeker niet misstaan op het Cernunnos Pagan Festival.

Luc Ghyselen (85)

Purity Through Fire

Tracklist: 1. Night Of The Ancient Rites 2. Tietäjä 3. Pohjan Porteilta 4. Yöni Usvassa 5. Ancestral Echoes 6. Yön varjoista … 7. Ikiroudan laaksossa