Temple Of The Stars: Nightspirit

Temple Of The Stars is de nieuwe band van Tobias Tåg, een multi-instrumentalist en songwriter uit Finland. De man brengt zijn debuut ‘Nightspirit’ uit. Deze muziek bevat enorm veel folk elementen, binnen een atmosferische context. Gekruid met de nodige rock tot progressieve invloeden, krijg je en heel gevarieerd quasi instrumentaal pareltje voorgeschoteld. Temple Of The Stars gebruikt eveneens vocale spirituele elementen die de aanhoorder letterlijk naar hogere sferen zullen brengen. “I wrote ‘Nightspirit’ in collaboration with Thomas Finholm. There are stories about powerful nature spirits in many mythologies. We have taken some inspiration from that. Since I have been playing Irish and Celtic music for some time I chose to play the intro melody on a Tinwhistle. It gave the song a “folkish” and magical vibe.” zegt Tobias over de single ‘Nightspirit’. Er hangt door o.a. die fluit klanken inderdaad een soort magie in de lucht die je ook terugvind in kerken en op religieuze plaatsen. Het soort muziek dat jou tot een zekere vorm van gemoedsrust brengt, en waarbij je enerzijds een traan wegpinkt en anderzijds, eens onder hypnose gebracht in een trance terecht komt. Net doordat Tobias geen geluidsmuren afbreekt, maar eerder de gevoelige snaar voortdurend aanspreekt blijf je dan ook geboeid zitten luisteren en vooral enorm genieten. De instrumentale aankleding, die recht doorheen je hart boort, mag dan de rode draad vormen doorheen de daarop volgende songs als ‘Fields Of Time’, ‘In The Forest Sky’, tot ‘Chains Of Fate’, en … bij voorkeur de volledige schijf. Het is de vocale inbreng die je uiteindelijk compleet van de kaart zijnde doet achterblijven in de hoek van de kamer, zonder echter je oren te pijnigen. Nee, aan geluidsnormen overschrijden doen de vocalisten van dienst eveneens niet. De stem voelt, net als de instrumentale inbreng, eveneens aan als een rustgevende deken tegen de koude winter of warme zomeravonden. Want ja, deze muziek kan je beluisteren in je huiskamer tot je in een staat van innerlijke rust beland waaruit je niet meer wil ontsnappen. Maar gezeten rondom een kampvuur, tijdens de binnenkort hopelijk zonnige zomeravonden, zal deze folky aanvoelende muziek eveneens je hart in vuur en vlam zetten. Heel bewust kiest Tobias met dit project Temple Of The Stars dus voor een spirituele totaalbeleving, binnen een intense tot intieme omkadering. Dat is dus geen muziek waarop je gaat moshen of headbangen, maar gezeten in het malse gras tijdens één of ander festival zal het zorgen voor een magische totaalbeleving die je van top tot teen in een trance zal doen belanden. Iets waardoor je dus niet in slaap wordt gewiegd, maar eerder de harde realiteit van het leven even kunt vergeten en tot een gemoedsrust kan komen waaruit je nooit meer wil ontsnappen. Besluit: Inspelend om de emoties van de mens, binnen die enorm spirituele omkadering, raakt Temple Of The Stars met dit debuut de gevoelige snaar. Het biedt de aanhoorder van begin tot einde een trip die hij / zij gewoon moet ondergaan om het echt te begrijpen. Ga daarvoor even zitten in je kamer, bij voorkeur met de hoofdtelefoon op, zonder bijhorende geluiden. En voel je gewoon “zen” worden en een met de omgeving of de natuur rondom u, tijdens zoveel instrumentale en vocale magie die op jou afkomt.

Erik van Damme (75)

Inverse Records

Tracklist: 1. Nightspirit 2. Fields Of Time 3. In The Forest Sky 4. Mist Of Morning 5. Chains Of Fate 6. Cycles 7. Ages