Ulvedharr: World Of Chaos

Het Italiaanse Ulvedharr werd in 2011 opgestart en komt er nu aan met hun vierde full-album getiteld ‘World Of Chaos’. Het viertal kiest ervoor om zich muzikaal uit te drukken aan de hand van death metal waar ze een stevige scheut thrash metal en wat groove metal aan toe voegen zodat een energieke gedreven sound ontstaat die zowel brutaal, als agressief als krachtig klinkt. Kortom: een portie stevige muziek zoals wij het wel lusten. ‘World Of Chaos’ opent met een heel korte stukje “spoken word” alvorens ‘What Have We Done?’ uit de speakers stroomt. Deze gedreven en energieke track nestelt zich al vlug tussen de oren, de brutale vocalen zorgen voor de rest. Een mooi pompende basslijntje tekent voor de intro van het verder wild om zich heen schoppende ‘Death Stare’ dat aan een heel stevig tempo genadeloos over je heen dondert. Je krijgt een extra pluspunt met de vocale inbreng van Lars Göran Petrov (Entombed A.D.) die het nummer naar een net nog iets hoger niveau tilt. Het schuimbekkende en razende ‘Cold War’ mag er anders ook best zijn met een stevige refrein dat smeekt om te worden meegebruld. Het titelnummer klinkt, vooral dankzij het gitaarwerk, een ietsje melodieuzer, zonder aan kracht, agressie of brutaliteit in te boeten. De heren gaan op dit elan verder met ‘Fire In The Hole’, alvorens gas terug te nemen met het korte instrumentale ‘Chemical Wind Imbalance’ dat je eigenlijk als adempauze of als tussendoortje mag bestempelen. ‘Fallout’ pikt de draad van de eerste nummers weer moeiteloos op, waarna het al even krachtige ‘Silent Beholder’ binnen valt. ‘Pull The Trigger’ krijgt een mooie intro mee waarin opnieuw bass de hoofdrol mag opeisen alvorens super gedreven en energiek verder te stomen. Een pistoolschot zorgt voor een abrupt einde van dit nummer. Met ‘Vision Of Chaos’ zorgen de heren van Ulvedharr nog voor een stevig en krachtig slotakkoord. Toch besluipt ons het gevoel dat een pak tracks op deze ‘World Of Chaos’ net iets te veel op elkaar lijken, zodat Ulvedharr met dit vierde album blijft steken in de grote groep bands die net geen aansluiting vinden met de toppers in het (sub)genre.

Luc Ghyselen (75)

Scarlet Records SC 357-2

Tracklist: 1. What Have We Done? 2. Death Stare 3. Cold War 4. World Of Chaos 5. Fire In The Hole 6. Chemical Wind Imbalance 7. Fallout 8. Silent Beholder 9. Pull The Trigger 10. Vision Of Chaos