Aphyxion: Void

Met ‘Void’ is het Deense Aphyxion aan zijn derde full-album toe sinds hun opstart in 2006. Het kwintet wordt in het vakje melodic death metal geduwd, al zou ik dit gezelschap eerder in het vakje melodic metalcore plaatsen. Death metal hoor ik hier immers niet of toch maar met mondjesmaat langs komen, een heel pak breakdowns daarentegen zijn hier schering en inslag. ‘Void’ telt elf nummers en die klinken allen melodieus. De opbouw van de songs mag er ook best zijn, maar als men dit wil slijten als melodic death metal, dan blijf ik echt op mijn honger zitten! Slecht of minderwaardig zal ik dit zeker niet noemen – anders kan je het geen drie full-albums lang volhouden in de hedendaagse muziekwereld – maar top of is dit heel zeker ook niet. Daar de heren ook nogal vaak leentje-buur spelen bij meer gevestigde waarden zorgt er dan weer voor dan Aphyxion nooit een eigen gezicht laat horen. Elf nummers lang probeert het vijftal ons te overtuigen, maar nooit gaan we echt uit het dak: daarvoor worden toch te veel clichés aangewend. Dat fervente liefhebbers van de band en het genre (melodic metalcore) hier een tijdlang zoet mee te houden zijn, daar kunnen we nog inkomen, maar om ons daadwerkelijk te overtuigen is er een heel pak nodig!

Luc Ghyselen (58)

Prime Collective

Tracklist: 1. Fork Tongued 2. Sleepwalkers 3. Restless Nights 4. Crown Of Thorns 5. Happily Apathetic 6. A Gap Of Sky 7. Sedate Myself 8. Pain 9. No Man Is An Island 10. Stronger In The End 11. Void