Freternia: The Gathering

Freternia is voor velen een nieuwe band. Echter, deze veteranen bestaan al sinds de jaren negentig en hebben na een stilte van zeventien jaar de draad terug opgenomen. Een derde album moet de band terug nieuw leven inblazen. Het idee achter ‘The Gathering’ was om de beste stukken van de twee eerste platen met wat nieuwe elementen te combineren. Bedoeling is om de geest te laten weg zweven bij Freternia, de droomwereld met hints over de harde de realiteit van de wereld waarin we allemaal leven. De inspiratie voor de teksten van deze twaalf nummers is een mix van deze fantasie en persoonlijke tragedies. Bijgestaan door het Hellchoir (Johannes Nyberg, Mikael Dahl, Pasi Humppi, Nicklas von Porat, Tomas Wäppling, Petri Söderbacka en Markus Humppi) presenteert Freternia een krachtig en melodieus album. Nog even aandacht aan de alweer prachtige cover, gemaakt door de getalenteerde Stan W. Decker. Een korte instrumentale intro met originele naam ‘Intro’ laat je alvast zeemzoetjes wegdromen naar ‘Freternia’, met een climax naar het ‘Reborn’. Dit uptempo nummer spuwt right-in-your-face-metal en het agressieve gitaarwerk is een pittige saus die gitaristen Patrik von Porat en Tomas Wäppling over de ganse schijf uitstrijken. Het progressievere ‘Last Crusade’ brengt een beweging in de sound door het tragere ritme waardoor alles wat meer dreunt. De bombastische geheel zorgt voor een erg volle klank. Merkwaardig zijn de ritmewissels die we in dit erg goede nummer tegenkomen. ‘The Escape’ begint melodieus met een metalriff. De epische vocalen tekenen dit progressief en erg uptempo nummer, alsook een vingervlugge gitaarsolo. Maar ook ‘In Solitude’ en ‘Eye The Shadow Of Your Sins’ kennen die progressieve trekjes. De ruwe vocalen in deze melodieuze nummers worden sterk bijgestaan door het koor, waardoor alles een pak bombastischer wordt. Na het gezapigere meezing nummer, ‘End Of The Line’, dreigt de doomachtige intro van ‘Fading World’. De experimenterende break werkt vernieuwend en het sterk progressief stuk met screams zoekt nieuwe horizonten op. Na een uitnodigende gitaarsolo pakt ‘Change Of Life’ een andere wending en een trage loodzware riff trekt het lome nummer op gang. De creepy vocalen en het tergend trage ritme zorgen voor een erg specials sfeer. Als het nummer vordert zitten er vluggere stukken in en het intrigerende spel van sfeer- en ritmewissels met telkens snedig gitaarwerk zorgen dat dit nummer een voorbeeld is op gebied van songwriting. De screams in ‘Last Fragments Of Sanity’ staan op naam van Mikael Dahl (Crystal Eyes), die het nummer duisterder maakt. Gast keyboardspeler Johannes Nyberg (ex-Zonata) hielp ook achter de microfoon. Niet vernieuwend maar wel goed. In het op fantasy geïnspireerde nummer ‘Dark Vision’ kwam Johannes ook helpen. We horen soms stukken Iron Maiden, dan weer power metal, terug die afwisseling in ritme / snelheid / … het zalige van de twee muziekwerelden gecombineerd. Volgens mij samen met ‘Final Dawn’ het beste wat op deze schijf te vinden staat, al scoren alle nummers vrij goed. De melodieuze uitsmijter ‘Age Of War’ combineert alle goede punten van dit album nog eens in een laatste nummer. Gierend gitaarwerk, snedige riffs, pompende bas van Nicklas von Porat, energieke keyboardklanken van Tommie Johansson en de dubbele mokerslagen van drummer Oskar Lumbojev zijn een album lang sterk aanwezig. Veel melodie, met telkens wel een progressieve ondertoon, zitten over de ganse schijf verdeeld maar is nooit opdringerig aanwezig. Alles zit goed verdeeld, zoals de ruwe vocalen met sterk gitaarwerk. De vaak bombastische uitwerking zorgt voor een vrij groot meezing gehalte. Enerzijds vormen de nummers een goed geheel, anderzijds is er geen grote variatie. Het klinkt voorspelbaar maar is het is er telkens boenk op. Qua stijl is het niet zomaar te plaatsen, maar power metal met invloeden met een progressieve kwinkslag zal al een goede richting zijn. Het heeft meer te bieden dan de clichés in het genre. De ritme-, snelheids- en gemoedswisselingen zijn een troef die sterk uitgespeeld wordt. Veel vakmanschap en het ontbreken aan opvullers, al duurt dit album meer dan een uur, blijven het boeiend houden.

Rocking Klingon (80)

Rock Of Angels Records ROAR 1906

Tracklist: 1. Intro 2. Reborn 3. Last Crusade 4. The Escape 5. In Solitude 6. Eye The Shadow Of Your Sins 7. End Of The Line 8. Fading World 9. Change Of Life 10. Last Fragments Of Sanity 11. Dark Vision 12. Final Dawn 13. Age Of War