Stormlord: Far

Het Italiaanse Stormlord werd in 1991 opgestart als death metal band. Intussen zijn we al heel wat jaartjes verder, achtentwintig om precies te zijn, en kende de band al tal van wisselingen in de line-up, maar wijzigde de sound ook naar wat we nu in een mix van symphonic black metal en symphonic power metal mogen noemen. ‘Far’ is het zesde full-album van deze Stormlord, dus erg productief kan je gezelschap niet noemen. We hebben ook lang moeten op deze ‘Far’ dar het vorige album, ‘Hesperia’, reeds uit 2013 dateert. Of het het wachten waard was? Op die vraag moeten we je het antwoord schuldig blijven, daar dit album zo goed als onopgemerkt aan ons is voorbij gegaan. Wel mogen we stellen dat het tien tracks tellende ‘Far’ een heel aardige langspeler is geworden, waarin pakken kracht aan melodie worden gekoppeld die worden aangevuld met een gezonde dosis bombast. De heren weten track na track onze aandacht vast te houden met epische nummers die vrij aanstekelijk klinken. Knappe drumpatronen, mooi vormgegeven basslijnen, krachtige riffs, een massa aan symfonische elementen, melodieuze gitaarsolo’s, én een heel pak stevige vocalen die zowel rauw las ruw klinken. Die laatsten worden soms ondersteund door kloeke koorzang, zodat er op het vocale aspect heel wat variatie te horen valt. Maar ook het muzikale gedeelte is echt wel in orde middels een pak tempo en ritme veranderingen. En zo zorgt Stormlord voor een album dat vanaf de openingsklanken van ‘Leviathan’ tot de slotakkoorden van ‘Levante’ heel wat te bieden heeft. En alhoewel dit niet echt een absoluut “must have”-album is geworden, staat het toch in ieder geval vast dat Stormlord niet opnieuw zes jaar moet wachten om met nieuw werk op de proppen te komen als ze dit niveau kunnen in stand houden.

Luc Ghyselen (85)

Scarlet Records SC 358-0

Tracklist: 1. Leviathan 2. Mediterranea 3. Far 4. Sherden 5. Crimson 6. Cimmeria 7. Invictus 8. Romulus 9. Vacuna 10. Levante