Amiensus / Oak Pantheon: Gathering I & II

Amiensus en Oak Pantheon zijn twee Amerikaanse bands die een mix brengen van progressive black metal en atmospheric black metal. Een eerste split tussen beide bands, ‘Gathering’, was er in 2013 waarvoor beide bands een nummer aanleverden. Amiensus deed dit met het bijna tien minuten durende ‘Arise’ dat vooral voor mooie rustgevende atmosferische fragmenten zorgt, afwisselt met zwartgeblakerde black metal erupties. Oak Pantheon deed dit met het kortere ‘A Gathering’ (iets langer dan zes minuten) en kiest voor een meer black metal gerichte aanpak met progressieve wendingen en een pak melodie. Eind vorig jaar, meer bepaald in november, zorgden beide bands voor de opvolging mits een nieuwe ep die men passend ‘Gathering II’ noemde. Dit keer krijgen we drie tracks te horen. Oak Pantheon opent de tweede ep met ‘A Demonstration’, een eerder rust brengende opener met akoestisch klinkend gitaarwerk. Later wint het nummer aan kracht en tempo om dan opnieuw akoestisch te eindigen. ‘Tanequil’ is dan een echte samenwerking tussen beide bands. Ook dit nummer opent akoestisch. Maar dit is hier van erg korte duur, daar black metal al vlug de volledige bovenhand neemt. Amiensus mag de tweede ep afsluiten en doet dit aan de hand van ‘Now Enters Dusk’, een nummer dat perfect in het verlengde ligt van ‘Arise’ waarmee deze split opent en naar onze bescheiden mening het sterkste nummer is van dit vijftal. Nu zorgt Beverina / Casus Belli Musica dat beide ep’s samengebundeld worden op vinyl: meteen een mooi hebbeding voor de liefhebbers beide of een van de bands, maar ook voor vinyl-fanaten. Voor ons meteen een aangename kennismaking met beide bands.

Luc Ghyselen (75)

Beverina / Casus Belli Musica BP 101 / CBM 061

Tracklist: Side A: 1. Arise 2. A Gathering / Side B: 1. A Demonstration 2. Tanequil 3. Now Enters Dusk