Amiensus: Restoration

Het Amerikaanse Amiensus werd in 2010 opgestart en zorgde al vlug voor een drie tracks tellende ep waarna de eeertse strubelingen in line-up een feit waren. Toch bleef Aminesus niet bij de pakken zitten en in 2013 werd deze ‘Restoration’ in eigen beheer op de markt gebracht. Nu zorgt Beverina / Casus Belli Musica voor een herkansing. Het album werd geremasterd en wordt in een gelimiteerde uitgave opnieuw aangeboden. De band bestand toen uit het volgende vijftal: James Benson (gitaar, vocals), Joe Waller (gitaar, drums, bass, vocals), Zack Morgenthaler (gitaar, vocals, keyboards), Aaron McKinney (vocals, gitaar) en Chelsi Igel (keyboards, vocals). Heel opvallend voor Amiensus is het veelvuldig gebruik van cleane vocals, terwijl men toch het etiket “progressive black metal” opgeplakt krijgt. Dit zorgt in ieder geval voor een mooie stemmenpracht daar elkeen in de band voor een deel(tje) van de vocalen instaat die dus zowel koorzang, cleane vocalen en diepe rauwe grunts laat horen: van vocale afwisseling gesproken. Maar ook op muzikaal vlak zorgen de heren voor een pak variatie. Snelle black metal erupties worden afgewisseld met melodieuze fragmenten waar de ene keer de keyboards de bovenhand nemen en een andere keer heel melodieus gitaarwerk. Een pak contrasten dus die van hard en krachtig tot zacht en rustig over en weer gaan. Waarschijnlijk is dit te “soft” voor de pure black metal adepten, al missen die dan toch een best wel heel knappe schijf met een groot pak variatie die ons in ieder geval in de ban wist te houden van begin tot eind. Een “grote naam” is Amiensus in onze contreien nog zeker niet – intussen werden ook al een aantal singles, ep’s, split’s en een tweede full-album op de markt gebracht – maar misschien dat deze uitgave daar voor wat verandering in kan zorgen. Voor ons part mag Amiensus hun werken eens op een of ander podium in de buurt komen voorstellen.

Luc Ghyselen (82)

Beverina / Casus Belli Musica BP 097 / CBM 057

Tracklist: 1. Dawn Of Release 2. Deeper Than Blood 3. Become The Fear 4. Morgawr 5. I Am 6. Millenium 7. Healer 8. Thanatos 9. Prometheus