Iced Earth: Enter The Realm

We schrijven 1989: een Amerikaans gezelschap brengt onder de naam Iced Earth een demo op de markt getiteld ‘Enter The Realm’. De demo kon op goed kritieken rekenen en een jaar later was het eerste full-album van de band, ‘Iced Earth’, een feit. Nu zijn we dertig jaar verder en vond Century Media in samenspraak met Iced Earth boegbeeld Jon Schaffer het een goed idee om de ‘Enter The Realm’ demo terug op de markt te brengen in een geremasterde versie. De huidige versie van dit kleinood zal je aan je collectie kunnen toevoegen in digitale versie maar als cd en, voor het eerst, ook op vinyl. Als je die demo vergelijkt met het huidige werd van de band, valt het op dat Iced Earth een stevige progressie heeft gemaakt. Dit neemt niet weg dat deze ‘Enter The Realm’ geen bestaansrecht heeft, integendeel. Je hoort immers een vijftal die een krachtige en energieke sound aflevert die zowel elementen van power metal, thrash metal als van speed metal bevat. Mooi opgebouwde nummers, stevige basis van drums en bass, strakke riffs en goed uitgebouwde gitaarsolo’s. Enkel het vocale aspect – je hoort hier Gene Adam achter de microfoon – mist, naar onze smaak, wat kracht en ook het stem timbre is niet helemaal onze smaak. Maar dit mag liefhebbers van Iced Earth die de originele demo niet in de collectie hebben er niet van weerhouden om deze heruitgave aan te kopen. Wij zijn alvast blij met deze aanvulling op onze Iced Earth collectie.

Luc Ghyselen (75)

Century Media

Tracklist: 1. Enter The Realm 2. Colors 3. Nightmares 4. To Curse The Sky 5. Solitude 6. Iced Earth