Lik: Mass Funeral Evocation

Lik is een vrij jonge Zweedse death metal band, opgericht in 2014 in Stockholm, tevens hun thuisbasis. Ondanks de beperkte jaren activiteit kunnen ze reeds een indrukwekkend c.v. voorleggen. Het eerste album, ‘Mass Funeral Evocation’, verscheen einde 2015 op War Anthem Records, maatstaf voor alle dingen death en black. Vervolgens tekende de band bij Metal Blade en mochten we in mei 2018 het vervolg op ‘Mass Funeral Evocation’ aanhoren in de vorm van ‘Carnage’. Nu beslist Metal Blade om ook het debuut een nieuwe kans te geven en dat lijkt me gegrond. De sound van Lik mag je old school death metal noemen, maar dan gebracht anno 2015, m.a.w. aangepast aan de tijd. Waar je bij vele death metal bands het gaandeweg begeeft vanwege de genadeloze zware sound, heb ik met Lik het gevoel dat het hier een brutale sound betreft die vloeiender gebracht wordt en veel luchtiger en aangenamer klinkt dan de modale death metal band. De neiging om af te haken overvalt je niet. Door lichtjes melodische elementen in te brengen wordt de sound wat dynamischer en minder slaapverwekkend. Neen, het betreft hier geen melodic death metal, maar melodische old school death metal. De originele tien nummer zijn stuk voor stuk het beluisteren waard. ‘Trail of Entrails’ klinkt wel effectief meer als outro dan als een volwaardige song. De twee bonus live uitvoeringen van ‘Le Morte Homme’ en ‘Skin Necrosis’ voegen weinig toe, maar moeten wellicht het bewijs leveren dat live de sound eveneens staat als een huis en zuiver klinkt. In elke geval is Lik een positieve toevoeging aan het death metal genre en vermoed ik dat de band voldoende creativiteit in huis heeft om de lat nog hoger te leggen. Ik zou zeggen luister naar de eerste drie nummers en je zal meer willen. Als dat niet ‘missie geslaagd’ is, dan weet ik het niet meer.

Frederik Blieck (88)

Metal Blade

Tracklist: 1. Serum 141 2. Le Morte Homme 3. Ghoul 4. Death Orgasmic 5. Sickening 6. Endless Oceans Of Blood 7. Behold The Beheaded 8. Necromancer 9. Skin Necrosis 10. Trail Of Entrails 11. Le Morte Homme 12. Skin Necrosis