Chevalier: Destiny Calls

Voor wie het Finse Chevalier kent zijn woorden als snelheid, karakter, eigenwijs en stevig geen onbekenden. En 2019 is het jaar waarin ze zich nog wat steviger aan deze woorden vastketenen. De scheurende gitaren die bijna worden platgewalst door de verpletterende drum gaan hier nog steeds hand in hand, terwijl de bas zijn uiterste best doet om beiden te verbinden. Een prachtig staaltje snelheid en ruwe kracht. De zang is ook iets waarmee ze een eigenzinnige stempel drukken op hun muziek. Want met enkel de zang zou je al weten over welke band het gaat. Hoog, scherp, en toch niet storend snijdt deze door de mix Of het allemaal de bedoeling is, of per “ongeluk” zo goed uitkomt durven we niet zeggen. Het is een chaos aan van alles, en toch krijg je nooit het gevoel de controle te verliezen. Gecontroleerde chaos noemt men zoiets dan. En dat is nu net wat deze band siert. Een gecontroleerde chaos die zijn weg binnen de metal wereld zonder enige twijfel zelf zal aanleggen, en hierdoor gehoord zal worden door velen. We kunnen bijna niet anders dan deze band te zien op een donker podium in een vergeten zaal. Veel rook, veel die-hards en energie voor tien. Dat is de sfeer die de muziek vanaf het begin tot aan het einde oproept. Hoewel we deze band veel meer gunnen dan een donker podium en een vergeten zaal. Wie echter nood heeft aan melodie en wederkerende riffs die een stevige basis vormen voor een nummer zal bij Chevalier minder op zijn wenken bediend worden. Want er zijn sterke, strakke riffs te vinden, maar geen enkele die een volledig nummer op zijn schouders draagt. En dit bedoelen we dan niet als afbreuk op het album, eerder een waarschuwing voor diegenen die met dit soort verwachtingen aan het album beginnen. Chevalier brengt een sterk album, waarop ze geen enkel nummer aan kracht inboeten en steeds de indruk geven een powernap te doen tussen al de opnames. Met de nadruk op POWER.

Tom Kuppens (87)

Gates Of Hell Records

Tracklist: 1. Introduction 2. The Immurement 3. The Curse Of The Dead Star 4. Road Of Light 5. … As The Clouds Gather 6. Stormbringer 7. In The Grip Of Night 8. Prelude To The End 9. A Warrior’s Lament