Exuviated: Déliquescence (ep)

Exuvitated is een Belgische death metal band die in 2008 werd opgestart in de buurt van Marche-en-Famenne. Een eerste vijf tracks tellend ep uit 2009 deed reeds wat stof opwaaien en twee niet onaardige full-albums – ‘Morpheus Orphan’ (2011) en ‘Last Call To The Void’ (2015) – bevestigden het feit dat Exuviated “goed bezig” is. Wat strubbelingen met de line-up zullen waarschijnlijk voor een deel aan de basis gelegen hebben dat we een tijdje moesten wachten op nieuw werk van de band. ‘Déliquescence’ telt vijf tracks die ons weer verzoenen met de muzikale visie van Exuviated. Opener ‘Rupture’ krijgt een crescendo opbouwende intro mee en barst na een korte aarzeling los met furieuze en bijtende kracht. Een melodieuze break zorgt voor een enorm rustpunt om dat met hernieuwde kracht verder te stomen. ‘Errance’ bevalt ons zelfs nog iets meer: een energieke en gedreven track die zowel kracht als melodie uitstraalt. Opnieuw zorgt mooi rustgevend gitaarspel voor een moment van bezinning om daarna even energiek verder te stomen. Afsluiter ‘Abîme’ is misschien nog de gemeenst klinkende track. De heren openen meteen furieus, krachtig en energiek. Je wordt meteen bij de keel gegrepen en alhoewel er opnieuw een trager, rustiger moment de revue passeert is dit minder uitgesproken dan in de andere tracks. Tussendoor krijg je met ‘Trouble’ en ‘Absence’ nog twee melodieuze instrumentale nummers waarvan ‘Absence’ net iets krachtiger en energieker klinkt. Vijf tracks die mooi de mogelijkheden van Exuviated weergeven, wij zijn vooral gecharmeerd door de vocale tracks die beter weergeven waarvoor Exuviated live staat. De instrumentale nummers halen toch wel de flow wat uit deze ep, maar tonen anderzijds aan dat de heren ook heel mooie melodieuze stukken muziek kunnen brengen.

Luc Ghyselen (75)

Independent Release

Tracklist: 1. Rupture 2. Trouble 3. Errance 4. Absence 5. Abîme