Cygnus Atratus: The Empyrean Heaven

Gitarist Erik Callaerts en bassist Benny Vercammen kwamen elkaar reeds meerdere keren in vorige bands en toen Erik een nieuwe band wilde opstarten was Benny een voor de hand liggende keuze. Met ex-Temptations For The Weak drummer Tom Tuypen en vocalist Frank Vermeiren werd in 2016 een vier tracks tellende ep, ‘The First Hour’, op de markt gebracht. Tom verliet de band en werd al vlug adequaat vervangen door Kjell De Raes. Ook Frank verliet de band, maar dat liet het trio zich niet aan het hart komen om materiaal te schrijven voor een eerste full-album. Nu is ‘The Empyrean Heaven’, een negen tracks tellend album, een feit. Cygnus Atratus staat voor een mix van progressive metal, symphonic metal en melodic metal en kreeg voor dit album van JP Kerckhofs die alle toetsenpartijen voor zijn rekening nam. Enkel krachtige cleane vocalen ontbraken nu nog om het plaatje compleet te maken. Die werden uiteindelijk vakkundig ingezongen door Marieke Bresseleers. De sound van Cygnus Atratus staat als een huis dankzij een heel solide en stevige basis van drums en bass, krachtige riffs en uiterst melodieuze en vingervlugge gitaarpartijen. De toetsen zorgen ervoor dat de klank vol is en dat er nergens ruimte is voor gaatjes, terwijl de soepele maar best wel krachtige vocalen van Marieke zowat de kers op de taart vormen. Negen knap opgebouwde nummers lang zorgt Cygnus Atratus ervoor dat je geboeid blijft luisteren naar het muzikale verhaal dat de band hier heeft uitgetekend. Zwakke momenten komen niet aan bod, echte uitschieters noteerden we ook niet, of het moeten een paar van de vingervlugge gitaarsolo’s zijn die in elke track opduiken. Dat dit vijftal een heel knap album heeft afgeleverd staat buiten kijf, maar kan Cygnus Atratus dit ook tijdens live concerten waar maken als Anke De Raes (keyboards) en Iris L’or (vocals) erbij zijn?

Luc Ghyselen (85)

Emphyrio Records JV003

Tracklist: 1. Ritual 2. Solitude 3. Quanying 4. Oblivion 5. Cyborg 6.Sunrise 7. After All 8. Lady Of Stone 9. War