The Vintage Caravan, Trix Club.

The Vintage Caravan, supports: Black Mirrors, Boskat – 20/04/2019 – Trix Club, Antwerpen.

Op deze zon overgoten en warme Paas zaterdag komt het Ijslandse trio The Vintage Caravan naar aanleiding van hun “The European Gateway Tour – Part 2” afgezakt naar de Trix Club Antwerpen. als special guest mag onze eigenste Black Mirrors mee de hort op maar het is Boskat die voor deze gelegenheid de spits mogen afbijten.

Dit Antwerpse duo bestaande uit Fabian (Van Doorslaer – drums, vocals) en Vincent (Van Santfoort – gitaar, vocals) zijn van het prettig gestoorde type! Hun alternatieve rock klinkt best wel stevig en ligt lekker in het gehoor. Hoewel maar met zijn tweeën zorgen ze toch voor een grootse sound, hun pittige songs doorspekt van stekelige riffs en scherpe teksten brengen je wat uit je comfort zone en laten je achter in een ietwat bevreemdende gemoedstoestand. Een korte maar krachtige knock-out set valt ons te beurt waarbij de nekspieren en trommelvliezen het zwaar te verduren krijgen.. Dit is best wel te pruimen al koos het merendeel van het publiek ervoor om bij dit zalige weer met een biertje in de hand nog wat op het terras rond te hangen …

Dan is het de beurt aan Black Mirrors. Dit zeer getalenteerde viertal uit Brussel opgetrokken rond de charismatische en bevallige Marcella Di Troja is reeds jaren een gevestigde waarde in de alternatieve rock scene, met als voorlopig hoogtepunt de in 2018 gewonnen “D6bels Music Award voor Best Rock & Alternative band. Hun mix van rock & blues – de jaren 60 & 70 zijn nooit veraf! – samen met de gouden strot van Marcella – onder het goedkeurend oog van wijlen Janis Joplin! – maken ze van ieder optreden een waar genot voor oor EN oog. Aftrappen doen ze met het scheurende ‘Shoes For Booze’ en sleuren het publiek op een indrukwekkende wijze mee op een doldwaze rollercoaster van emoties die de ganse show zal blijven duren. Marcella, ‘warpaint’ onder de ogen, zet meteen de toon, van bij de eerste noot ‘boenk erop’, kronkelend rond haar met veren getooide microfoon standaard. De ene keer het podium als een wilde furie op en neer rennend, een andere keer als een slang besluipend en bezwerend. Wat een podiumbeest!!! De band is “firing on all six”: Loïc Videtta (bass) en Pierre Moreau (drums) tillen ijzersterke songs zoals ‘Funky Queen’ en ‘Günther Kimmich’ naar eenzame hoogten terwijl Pierre Lateur (gitaar) de meest gave riffs en solo’s uit zijn Fender tovert. De energie en spelvreugde spatten eraf en dat werkt aanstekelijk op de fans die het terras laten voor wat het is en nu wel meezingen en heupwiegen dat het een lieve lust is. Het meeslepende ‘The Mess’ mondt uit in een heerlijke jam, om nadien naadloos over te gaan in het bluesy ‘Inner Reality’ … En dan verkondigt Marcella met enige trots dat de band al wat nieuw materiaal bijeen geschreven heeft, met ‘Heart In Trouble’ en ‘Funny Man’ krijgen we een voorsmaakje. Met ‘Canard Vengeur Masqué’ en ‘Moonstone’ krijgen we twee meer psychedelische getinte nummers, die je meevoeren naar hogere sferen en voor kippenvel momenten zorgen. Het massaal meegezongen ‘Whispering Ghost’, het stomende ‘Lay My Burden Down’ en het uitmuntend gecoverde ‘Kick Out The Jam’ van MC5 zorgen voor geteisterde kelen en nekspieren. Het gebalde ‘Burning Warriors’ maakt een einde aan dit sublieme optreden van Black Mirrors … een band met een grote toekomst voor zich!!! We kijken nu al reikhalzend uit naar hun passage op Alcatraz Metal Fest in La Morgue.

* P.S.: Thanks to Marcella, Loïc, Pierre M. & Pierre L. for the nice talk after the show!!

En dan onze Ijslandse vrienden van The Vintage Caravan, die pas om tien voor zeven Trix bereiken, blijkt dat ze in de namiddag nog op Paaspop Nederland het podium op moesten. Al blijkt dat helemaal geen hinderpaal te zijn want nog opgefokt door tonnen adrenaline zetten deze drie heren een performance neer om “U” tegen te zeggen. Wat een drive, wat een energie, een wervelwind op het podium! Óskar Logi (gitaar, vocals), Alexander Örn (bass, vocals) en Stefán Ari (drums, vocals) zijn stuk voor stuk rasmuzikanten die onderhand wel het klappen van de zweep kennen en bezorgen ons een avondje vol psychedelica en seventies blues rock van de bovenste plank. Ze zijn zeer goed geluimd en hebben er duidelijk zin om de Trix Club in een ziedende party te veranderen. Keihard aftrappen doen ze met ‘Reflections’ en ‘Set Your Sights’ uit het nieuwe ‘Gateways’ album. Het ‘Arrival’ album komt ook ruimschoots aan bod, eerst krijgen we een beukende versie van ‘Babylon’, terwijl ‘Innerverse’ start met de ingetogen zang van Óskar, waarbij de killer guitar licks de song naar een climax voeren met waanzinnige solo’s tot gevolg. Memorabele uitvoering, klasse! ‘Crazy Horses”’, eveneens uit het ‘Arrival’ album, rockt als een stel losgeslagen tieten en zet de Trix Club een eerste maal in lichterlaaie. Sluit de ogen en je waant je zo terug in de glorieuze jaren zeventig waar dit soort bands het mooie weer maakten. Heerlijke solo’s, pompende bass lijnen en retro drum salvo’s. Óskar is ondanks de tweede show van de dag heel goed bij stem, staat geen minuut stil op het podium, bespeelt het publiek met zijn “jokes”: echt zalig om zien! Nummers als ‘Let Me Be’, ‘Expand Your Mind’ en ‘Cocaine Sally’ uit het ‘Voyage’ album laten de tent rocken en shaken in al zijn voegen, het is duidelijk party time!!! Met ‘Reset’ en ‘On The Run’ – iemand Cream, Led Zep? – krijgen we nog twee nummers uit het ‘Gateways’ album, die live heel goed tot hun recht komen en duidelijk een meerwaarde vormen. ‘Last Days Of Light’ uit ‘Arrival’ is een aangename verrassing door zijn psychedelische / prog invloeden – iemand Rush? – waarna de band met het monsterlijke ‘Midnight Meditation’ – ‘Voyage’ een laatste keer – de “place on fire” zet … gebalde vuisten, lucht gitaar, headbangen … een overheerlijke eerlijke rockparty, zo zouden er meer van dat mogen en moeten zijn … jaarlijstje? Ik denk van wel.

*P.S.: Thanks to Óskar, Alexander & Stefán for being so kind to take time for signing the ‘Gateways’ vinyl album and the nice talk!!!

Met dank aan Philipp Adelsberger (Nuclear Blast), Mike de Coene en Lukas Frank (Napalm Records).

Tekst: Livine Dereuck.

Foto’s: Marc Callens.