Numenorean: Adore

Canada is zo een beetje het land van de hoop en het positivisme; niet in weinige mate belichaamd door de jonge dynamische premier Trudeau. Misschien zou je niet verwachten dat Canada een band als Numenorean zou kunnen voortbrengen: een viertal dat donkere post-black metal voortbrengt in de traditie van Der Weg Einer Freiheit, Deafheaven, Alcest, … Numenorean is een vrij jonge band bestaande uit Byron en Brandon Lemley, Roger Leblanc, David Horrocks en Alexander Kot. Na een demo uit 2014 en een eerste full length uit 2016 is het dus tijd voor een opvolger, ‘Adore’. Terug werd gekozen voor Season Of Mist, zowat de referentie voor (post)-black metal heden tendage. Het album opent rustig met ‘Nocebo’. Voor het tweede nummer, ‘Portrait Of Pieces’, is er al eens tijd om alle knoppen op het maximum te zetten. En op ‘Horizon’ is het hek helemaal van de dam: het nummer is één brok razernij. ‘And Nothing Was The Same’ is het logische vervolg op ‘Horizon’: alle pijlen zijn verschoten; alleen wat energie rest er om een Mogwai-achtig instrumentaal nummer te componeren. Gelukkig zijn het jonge gasten en recupereren ze snel want in ‘Regret’ is het wederom volle bak van begin tot eind. ‘Regret’ is trouwens een mooi huwelijk van shoegaze met black metal. Met ‘Stay’ zou je kunnen gewagen van een trend, namelijk dat ze steeds weer hard en zacht afwisselen. ‘Coma’ volgt op ‘Stay’ en is één brok dynamiek. ‘Alone’, moet het nog gezegd, is een compositie met de gashendel toe en tevens een specialleke. Het nummer zou niet misstaan op een Daan album. Dit hoeft geen alarmbellen te doen afgaan, het bewijst alleen maar hoe breed de band gaat om zijn black en post-black metal in te kleuren. ‘Adore’ is het voorlaatste nummer en tevens de laatste uitbarsting van gitaargeweld. ‘DDHS’ is een passende instrumentale afsluiter. ‘Adore’ is een ander soort album geworden dan debuut ‘Home’. Het zou correcter zijn nog een paar luisterbeurten te besteden aan ‘Adore’ om zijn echte waarde goed te kunnen inschatten. Op het eerste zicht mag je wel stellen dat Numenorean een groots album heeft afgeleverd: variatie en gelaagdheid troef.

Frederik Blieck (89)

Season Of Mist SOM 504

Tracklist: 1. Nocebo 2. Portrait of Pieces 3. Horizon 4. And Nothing Was the Same 5. Regret 6. Stay 7. Coma 8. Alone 9. Adore 10. DDHS