Avantasia, Köning Pilsner Arena.

Avantasia – 14/04/2019 – Köning Pilsner Arena, Oberhausen.

We trokken dit weekend richting Duitsland om specifiek te zijn naar Oberhausen waar Avantasia een drie tal uur durende show zou geven in de König Pilsener Arena met in de spotlight uiteraard het nieuwe album ‘Moonglow’. De König Pilsener Arena heeft een capaciteit van 12650 mensen waarvan een kleine 10000 aanwezigen waren om de show te aanschouwen, enkel het midden plein was gevuld en de eerste ring, een beetje verwonderlijk maar toch niet uitverkocht.

Een mooi aangekleed podium en de daarbij horende achtergrondprojectie, aangepaste belichting bij elk nummer en neem daar bovenop de al om bekende leadzanger Tobias Sammet met zijn guest vocals en het plaatje was compleet. De guest vocals die hun steentje hebben bijgedragen aan de show waren niet min, we hadden onder andere Ronnie Atkins ( Pretty Maids), Jørn Lande (singer – songwriter), Geoff Tate (Queensryche), Eric Martin (Mr.Big), Bob Catley (Magnum) en Oliver Hartmann en dit met ondersteuning van de drie backing vocals: Adrienne Cowan, Herbie Langhans en Ina Morgan. Dat Tobias Sammet een geboren entertainer is zal iedereen wel weten waardoor de grappen tussen door ook niet konden ontbreken. Natuurlijk hij speelt in eigen land en dan is je kennis van Duits “een must” anders gaan de grappen een beetje aan je voorbij. Er waren heel af en toe wat microproblemen waardoor de stem van Tobias Sammet uitviel maar dit was niet te horen omdat de guest zangers volledig de zang voor hun rekening namen tot het probleem terug opgelost was. Op elk moment tijdens de show kon hij het publiek opnieuw meekrijgen. Hij wist het ook zo te brengen dat het geheel voor het publiek boeiend bleef waardoor de drie uur durende show zo voorbij was. Gedurende de show namen ook de backing vocals heel wat leads voor hun rekening. Het nummer ‘Shelter From The Rain’ werd volledig overgenomen door Oliver, Ina en Herbie samen met Bob Catley en zo kon Tobias eventjes op adem komen. Heel bijzonder was in het derde nummer, ‘Book Of Shallows’, toen backing vocaliste Adrienne Cowan de zang partij van zanger Mille Petrozza (Kreator) over nam en waar ze heel de zaal eventjes omver blies. Avantasia is een sneltrein met af en toe rustpunten waardoor de drie uren durende rock / metal opera niet ging vervelen. Nu is het wachten tot ze deze zomer terug te gast zijn op Alcatraz Metal festival op zondag 11 augustus weliswaar met een verkorte set. Be there!!!

*setlist: 1. Symphony No. 9, Op. 125 (Ode to Joy) (Ludwig van Beethoven song) 2. Ghost In The Moon 3. Starlight (with Ronnie Atkins) 4. Book Of Shallows (with Ronnie Atkins, Adrienne Cowan) 5. The Raven Child (with Jørn Lande) 6. Lucifer (with Jørn Lande) 7. Alchemy (with Geoff Tate) 8. Invincible (with Geoff Tate) 9. Reach Out For The Light (with Oliver Hartmann) 10. Moonglow (with Adrienne Cowan) 11. Maniac (Michael Sembello cover) (with Eric Martin) 12. Dying For An Angel (with Eric Martin) 13. Lavender (with Bob Catley) 14. The Story Ain’t Over (with Bob Catley) 15. The Scarcrow (with Jørn Lande) 16. Promised Land (with Jørn Lande and Eric Martin ) (Not with Tobias) 17. Twisted Mind (with Geoff Tate and Eric Martin) (Not with Tobias) 18. Avantasia (with Geoff Tate) 19. Let The Storm Descend Upon You (with Jørn Lande and Ronnie Atkins) 20. Master Of The Pendulum (with Ronnie Atkins) 21. Shelter From The Rain (with Bob Catley, Oliver Hartman Ina Morgan en Herbert Langhans ) (Not with Tobias) 22. Mystery Of A Blood Red Rose (with Bob Catley) 23. Lost In Space / Encore: 24. Farewell (with Adrienne Cowan) 25. Sign Of The Cross / The Seven Angels (with everyone)

Met dank aan Markus Wosgein (Nuclear Blast).

Tekst: Wendy Gombert.

Foto’s: Erwin Poppe.