Drudkh: A Few Lines In Archaic Ukrainian

Voor black metal adepten is de naam Drudkh zeker geen onbekend begrip. Voor wie Drudkh niet kant: dit gezelschap uit de buurt van Kharkiv, Oekraïne ontstond in 2002 en leverde reeds elf full-albums af. Dit nieuwste werkstuk is eigenlijk een compilatie geworden, daar je op deze ‘A Few Lines In Archaic Ukrainian’ zes nummers terug vindt die je eerder aantrof op een van de drie meest recente splits van Drudkh. Toch vormen deze zes nummers ook samen een heel mooi geheel daar elk van deze nummers is opgemaakt met een tekst van een of andere schrijver die in de Sovjet-Unie monddood werd gemaakt. ‘Golden Horse’ en ‘Fiery Serpent’ vind je op ‘One Who Talks With The Fog) / Pyre Era Black’, een split uit 2016 die ze deelden met Hades Almighty. Voor de teksten van deze twee nummers vond bandleider Roman Sayenko inspiratie bij Volodymyr Svidzins’kyi (1885-1941). Later in 2016 zorgde Drudkh samen met Grift voor een tweede split: ‘Betrayed By The Sun / Hägringar’ en van die schijf komen de twee volgende nummers. De tekst voor ‘His Twenty-Fourth Spring’ komt uit de pen van Bohdan-Ihor Antonych (1909-1937), terwijl de tekst van ‘Autumn In Sepia’ van de hand van Maik Johansen (1895-1937) is. De laatste twee nummers, ‘All Shades Of Silence’ en ‘The Night Walks Towards Her Throne’, kan je ook vinden op de split ‘Somewhere Sadness Wanders / Schnee (IV)’ die Drudkh deelde met Paysage D’Hiver in 2017. ‘All Shades Of Silence’ kreeg een tekst mee van Yevhen Pluzhnyk (1898-1936-, terwijl opnieuw Maik Johansen instond voor de tekst die gebruikt werd voor ‘The Night Walks Towards Her Throne’. Drudkh zet daar beklijvende, maar uiterst krachtige, muziek op die enorm zwart geblakerde black metal erupties kent, maar evengoed zalvende atmosferische stukken. Zo ontstaat een intense sound die zowel brutale en agressieve momenten kent als momenten die je doen nadenken en tot rust laten komen. Drudkh is een meester in het genre als het aankomt om van die drie delen één uitgebalanceerd geheel te kneden en dat is dus op dit album niet anders. Spijtig dat ze nooit live aan het werk te zien of te horen zijn.

Luc Ghyselen (95)

Season Of Mist / Underground Activists

Tracklist: 1. Golden Horse 2. Fiery Serpent 3. His Twenty-Fourth Spring 4. Autumn In Sepia 5. All Shades Of Silence 6. The Night Walks Towards Her Throne