TNT: Encore Live In Milano

De Noorse band TNT heeft sinds zijn ontstaan in 1982 al heel wat watertjes door zwommen. Op muzikaal gebied is de band van heavy metal naar hardrock geëvolueerd. Gitarist Ronni Le Tekrø is de enige die er al vanaf het begin bij was. Er zijn met andere woorden al enige line-up wisselingen gebeurd, die niet altijd even positief waren voor het geluid van de band. In de bezetting vinden we gitarist Ronni Le Tekrø op gitaar en keyboard, Diesel Dahl op drum, Ove Husemoen op bas en Tony Harnell aan de microfoon. TNT heeft in 2006 al eens een “Live In Madrid”-album uitgebracht, dat toen aangekondigd werd als ‘het laatste concert met Harnell’. Een nieuw live album altijd een goede zaak, al is het om de progressie en nieuwere nummers in de kijker te zetten. Tegenwoordig is er jaarlijks een festival van het platenlabel Frontiers Records en de op 30 april 2017 stond TNT als headliner geprogrammeerd. De band had toen twaalf studioplaten uitgebracht, waarvan acht met Harnell. Na een haat-liefde verhouding heeft Tony Harnell enkele keren de band vervoegd en verlaten. Intussen werd zijn plaats ingevuld door Baol Bardot Bulsara (en werd vorig jaar nog een dertiende album uitgebracht). Deze live opname is dus sowieso legendarisch. Met ‘Give Me A Sign’ wordt het publiek uitgenodigd voor het feestje. In het catchy ‘As Far As The Eye Can See’ horen we dat Harnell goed bij stem is. De verwelkoming en de interactie met zijn publiek verloopt vlekkeloos, iedereen heeft er zin in. ‘She Needs Me’ is het ideale partynummer met aanstekelijk ritme dat het vuur nog wat aanwakkert. En dat lukt met ‘Desperate Night’, waar Tony “Desperate” roept, antwoordt het publiek “Night”. Het ritme gaat iets naar beneden met ‘Invisible Noise’ en ‘Child’s Play’, maar dat komt de sterke gitaarsolo’s ten goede. Het ultieme solomoment vinden we in ‘Ironnic’, waar Ronni zijn virtuositeit zeven minuten kan tonen. Daarna is het terug aan Tony’s beurt want met ‘Forever Shine On’ en ‘Northern Lights’ krijgen we sterk vocale prestaties, waardoor het gekende TNT gevoel sterk aanwezig is. Na de solo momenten is het tijd aan het publiek om zich te laten kennen. In de lekkere meezingers ‘Tonight I’m Falling’, ‘Intuition’ en ‘Seven Seas’ gebeurt dat ook uit volle borst. Na het rocknummer ‘Listen To Your Heart’ krijgen we in ‘10,000 Lovers’ het klassieke “eeeyooo” moment. Een laatste spotlightmoment is weggelegd voor Tony in ‘Everyone’s A Star’, waar hij zijn publiek bedankt met een erg krachtige en hoge vocale prestatie. ‘Encore Live In Milano’ bevat nummers van de ganse carrière van Tony Harnell als zanger bij TNT. Zijn stem is zoals altijd in topvorm en de rest van de band zorgt voor een aangenaam strak geluid. Ronni Le Tekro’s gitaarlijnen zijn geweldig en de passie waarmee gespeeld wordt is opmerkelijk. Globaal gezien is dit een buitengewoon leuke en krachtige live-uitvoering van een erg goede band.

Rocking Klingon (80)

Frontiers Records FRCDVD 937

Tracklist: 1. Give Me A Sign 2. As Far As The Eye Can See 3. She Needs Me 4. Desperate Night 5. Invisible Noise 6. Child’s Play 7. Ironnic (Ronni Solo) 8. Forever Shine On 9. Northern Lights 10. Tonight I’m Falling 11. Intuition 12. Seven Seas 13. Listen To Your Heart 14. 10,000 Lovers 15. Everyone’s A Star